Увертира у побједу ХДЗ-а на парламентарним изборима

Агенције
Увертира у побједу ХДЗ-а на парламентарним изборима

Загреб - Политичке аналитичаре није изненадила побједа ХДЗ-ове предсједничке кандидаткиње Колинде Грабар-Китаровић, а ове изборе окарактерисали су као увертиру у парламентарне изборе на којима прогнозирају побједу исте политичке опције.

Политички аналитичар Давор Гјенеро сматра да је резултат очекивано тијесан, као што су очекивани побједа Грабар-Китаровић и крај једног неуспјешног политичког мандата Иве Јосиповића и слом његове изборне стратегије.

Треба, каже, заборавити колика је разлика. Легитимитет будуће предсједнице, истиче, не ограничава чињеница да је њена побједа пред предсједником Јосиповићем тијесна, као нити чињеница да су одређену улогу имали гласови Хрвата који не живе у Хрватској.

"Све је то дио изборних правила које смо знали од раније, а избори су добивени према тим правилима", нагласио је Гјенеро.

На њену побједу утицало је, казао је, то што иза ње стоји политичка организација која је све снажнија и она се побринула не за кључни контингент њених гласова, него за то да јој се не одлију гласови десне маргине.

По њему, било је одлучно што је Грабар-Китаровић цијело вријеме наступала као кандидаткиња политичког центра и што је након првог круга избора стекла велико самопоуздање, наступивши врло јасно државнички, устрајајући на концепту окупљања.

"Није успјела Јосиповићева стратегија антагонизације због тога што Грабар-Китаровић није политичарка која антагонизира", истакао је Гјенеро.

Јосиповић је, по његовом мишљењу, изгубио изборе из неколико кључних разлога - први је што је у изборе ушао као кандидат странке којој се страначка инфраструктура и влада у којој судјелује распада. Други разлог је то што није био "џентлемен", а трећи је то што је покушавао понижавати противкандидате, нарочито изборну побједницу. Четврти је то што је покушавао манипулисати изборном процедуром и искориштавати тренутну позицију, те покушавао од Владе добити уступке, као нпр. онај с одгађањем датума избора на онај који би био њему примјеренији, а противан је Уставу. То је, навео је, кумулативно утицало на његов пораз.

Гјенеро је оцијенио да након промјене на Пантовчаку слиједи промјена у Сабору и у Банским дворима.

"Чини ми се да ноћас, унаточ тврдој реторици Владе и премијера о томе како су задња обрана демократије, можемо рачунати на то да почиње раскол у СДП-у. Можемо рачунати на то да ће се Јосиповић вратити у чланство у странци и повести рат против Милановића који је, објективно, кључни кривац његовог изборног пораза. Ту ће почети ерозија странке", сматра тај политички аналитичар.

Предвиђа да буџет СДП-овог министра финансија Бориса Лаловца неће проћи у Бриселу, па се у марту због проблема прекомјерног дефицита и прекомјерне макроекономске неравнотеже може очекивати потпуни слом Владе, односно парламентарни избори у мају.

Изненадила га је излазност која је, како је истакао, била виша него што је очекивао.

"Чинило ми се да ће реторика Јосиповића, која је била антагонозирајућа, получити резигнацијом његовог бирачког тијела. Његових гласача је изашло нешто више на изборе него што се могло очекивати", рекао је.

Политолог Бошко Пицула сматра да ће побједа ХДЗ-ове кандидаткиње на предсједничким изборима дефинитивно динамизирати политичку сцену јер је Хрватска ушла у годину у којој би се требали одржати парламентарни избори.

"Ово је потицај ХДЗ-овој коалицији да још увјерљивије наступи на тим изборима", рекао је Пицула.

Сматра да је ХДЗ побједом на предсједничким готово осигурао побједу на парламентарним изборима.

С друге стране, каже Пицула, владајућа Кукурику коалиција ће се у посљедњој години мандата суочити с питањем легитимитета према бирачима.

"Ово је порука Јосиповићу колико и цјелокупној власти јер су их бирачи перципирали као једну цјелину", каже Пицула.

Сматра да је био за очекивати тијесан резултат између двоје кандидата, који је био неизвјестан до самога краја избора након изједначене разлике од свега 1,3 одсто у првом изборном кругу.

"Избори су показали да је хрватско бирачко тијело потпуно подијељено што се тиче подршке кандидатима, а ту није само ријеч о подршци кандидатима него и о политичкој подјели земље на пола", рекао је Пицула.

За њега би сваки други резултат био изненађење у односу на исход недјељних избора.

Професор са загребачког Факултета политичких знаности Здравко Петак оцијенио је релзултати избора нису изненађење и да се могла очекивати тијесна побједа Колинде Грабар-Китаровић.

Коментаришући изборни резултат, који је био неизвјестан до самог краја, Петак је рекао да се то могло очекивати.

"Све прогнозе су говориле да ће бити изузетно тијесан резултат. Није изненађење тијесна побједа Грабар-Китаровић", рекао је Петак у изјави за Хину.

"Људи који мјере јавно мнијење ових задњих пет-шест дана прије одржавања избора су говорили дословце о 'мртвој утрци', а сада хоће ли бити један одстотак више или мање за некога, то се не може предвидјети", подсјетио је Петак.

Истакао је да се свакако могло претпоставити да побједник добија највише 52 одосто гласова.

Упитан што по његовом мишљењу слиједи након промјене на Пантовчаку, Петак је рекао да ће то сигурно бити нова ситуација и за Владу.

"Колинда Грабар-Китаровић је више пута истакнула да ће она на неки начин, унутар овласти које јој Устав допушта, покушати, 'политички продрмати ту Владу'", навео је Петак.

Рекао је како се Влада "дефинитивно мора пренути", чак да је и резултат био другачији.

Казао је да би можда предсједница Колинда Грабар-Китаровић била за то да се покуша створити некаква политичка платформа заједништва на нивоу Хрватске око реформи. Кључно је видјети хоће ли предсједница и Влада наћи заједнички консензус.

"До сада никаквог озбиљнијег разговора и сарадње о оним стратешким питањима развоја Хрватске између владајуће коалиције и ХДЗ-а прије свега и његових коалицијских партнера није било. То је тај нови момент који може бити посљедица ових избора", оцијенио је Петак.

Упитан што је по његовом мишљењу узрок губитка избора Јосиповића и побједе Грабар-Китаровић, Петак је рекао је да су то апсолутно резултати Владе и чињенице да су бирачи који су хтјели промјену на Пантовчаку изразито лоше оцјењивали Владу.

"Подршка Влади је 20 посто, оцјене Владе су изразито лоше, а Јосиповић је био кандидат те политичке опције. Он се није знатније заложио за измјене тих политика, с неком врстом притиска. Изашао је, наравно, с концептом уставних реформи, али то је било у том изборном пакету", рекао је.

Наводи да је кључни момент губитка избора Иве Јосиповића што је на неки начин увијек давао врло увијене коментаре лошим перформансима владе - изразито лошим социо-економских показатељима, лошем запошљавању и исељавању младих, исељавању љекара, затварању десетина хиљада радњи, деложацијама...

"Ја мислим да је то кључни момент губитка избора Иве Јосиповића", истакао је Петак.

Упитан како оцјењује одзив, рекао је да је нешто виши одзив резултат прије свега готово "мртве трке" између двоје кандидата, а и јачег презентирања сучељавања прије свега унутар телевизијских формата, нешто што је типично за западне кампање. То је практички постала врста обрасца који улази полако и у хрватски политички живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана