Усвојене измјене Закона о слободи вјероисповијести - тачка на сукобе

Срна
Усвојене измјене Закона о слободи вјероисповијести - тачка на сукобе

ПОДГОРИЦА - Посланици парламентарне већине у Скупштини Црне Горе усвојили су измјене Закона о слободи вјероисповијести којим се, како је саопштено, односи између цркава, вјерских заједница и државе чине праведним и ставља тачка на сукобе које је до сада важећи Закон произвео.

Претходно су усвојени амандмани Грађанског покрета УРА у којима се наводи да је вјерска заједница, односно дио вјерске заједнице чији је вјерски центар у иностранству, која није уписана у Јединствену евиденцију, дужна да дјелује у оквиру јединственог правног поретка Црне Горе.

Из те партије су рекли да се овим амадманом обезбјеђује да све вјерске заједнице поштују црногорске законе, суверенитет и територијални интегритет, али и дјелују у оквиру јединственог правног поретка Црне Горе.

Други амандман се односио на члан 36 који се мијења и гласи "Контролу законитости намјенског трошења средстава вјерске заједнице из државног буџета и буџета локалне самоуправе врше надлежни органи, у складу са законом".

Циљ тог амандмана, како су појаснили из УРА, јесте да се уведе принцип транспарентног трошења и контроле средстава које се из буџета намјенски дају вјерским заједницама.

Посланици опозиције нису присуствовали сједници, а из Демократске партије социјалиста су поручили да су све вечерашње одлуке Скупштине нелегитимне и неважеће.

Посланик те партије Душко Марковић рекао је на конференцији за новинаре да је на сцени скандалозно, неприхватљиво и противуставно понашању већине, и да није није извршена законита верификација посланичког мандата УРА.

Он је најавио да ће ДПС поднијети пријаве и процедуре према судским органима који ће одлучити о оваквом понашању већине, и позвао међународну заједницу "да одговорно сагледају овакво понашање већине и да са опозицијом покушају да обезбиједе владавину права и поштовање политичког система".

Скупштина Црне Горе измјене закона усвојила је синоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана