Усвојена Декларација из Скопља, које су намјере ЕУ са земљама западног Балкана

ГС
Foto: Танјуг

СКОПЉЕ - Лидери земаља учесница Процеса Брдо Бриони, усвојили су данас на Самиту у Скопљу Декларацију.

У њој су се обавезали да ће, потврђујући став о политици проширења Европске уније и перспективи чланства тзв. западног Балкана у ЕУ, као најдиректнијем доприносу очувању мира и стабилности - сада више него икада, интензивирати стратешки дијалог са институцијама Уније како би се убрзао процес приступања ЕУ и спријечило занемаривање региона.

У Декларацији се истиче и да ЕУ, као и западни Балкан, треба да буду спремни за проширење у најкраћем могућем року, али најкасније до 2030. године, како би се тај циљ остварио.

У контексту украјинске кризе поновљена је потреба за снажном, отпорном и инклузивном ЕУ, са западним Балканом као њеним дијелом.

Такође, у Декларацији стоји да лидери препознају чињеницу да су свеобухватне политичке, економске и друштвене реформе кључне за приступање ЕУ, те да се обавезују да ће интензивирати напоре у спровођењу реформи на западном Балкану у циљу јачања владавине права, напретка, функционисања демократских институција и јавне управе.

„Потврђујемо да су регионална сарадња и добросусједски односи од суштинског значаја за напредак на путу ка ЕУ. Обавезујемо се да ћемо заједно радити на његовању атмосфере међусобног повјерења, разумјевања, мирног и трајног решавања отворених билатералних питања и солидарности међу нама", додаје се у Декларацији.

Истакнута је и важност постизања користи и могућности за грађане западног Балкана и прије формалног приступања, због чега се ЕУ позива да размотри отварање путева који би омогућили западном Балкану да приступи специфичним политикама, иницијативама и фондовима Уније, како би се грађанима приближиле предности чланства у ЕУ.

„У том смислу, истичемо хитност коришћења нове методологије преговора како би се убрзао процес приступања ЕУ заснован на заслугама, као и да би се обезбједио напредак постепене интеграције ЕУ и региона током проширења", каже се у заједничком документу.

Дио Декларације односи се на борбу против посљедица такозваних климатских промјена и њихово ублажавање, будући да је прилагођавање климатским промјенама заједничка одговорност која захтјева заједничке напоре влада, цивилног друштва, приватног сектора и међународних партнера.

„Рјешавање изазова климатских промјена, зелене транзиције и зеленог раста, заједно са повећаном диверсификацијом енергије и преласком на обновљиву енергију и ефикасност, треба унаприједити. Посвећени смо убрзању транзиције на обновљиве изворе енергије и побољшању енергетске ефикасности, како бисмо осигурали одрживу енергетску будућност", наводи се у Декларацији.

Млади да остану у региону западног Балкана

У документу се подсјећа на Пакет енергетске подршке западном Балкану од милијарду евра, којим ЕУ проширује мере солидарности, уз поруку да ће регион заједно радити на очувању и заштити јединствених екосистема и промовисању праксе одрживог коришћења земљишта.

У Декларацији се истиче и потреба да млади остану у региону западног Балкана, јер њихов одлазак има значајне посљедице по дугорочну виталност друштава, одржив економски раст и друштвени напредак.

„Препознајемо суштински значај задржавања младих на западном Балкану. Чврсто вјерујемо да је искоришћавање потенцијала младих од виталног значаја за напредак наших друштава и постизање дугорочног просперитета. Истичемо важност сарадње са ЕУ и подршке у задржавању младих у региону", стоји у документу.

Лидери су сагласни и да је потребно славити разноликост региона западног Балкана и бити посвећен промовисању културне размјене и разумевања међу младима, и радити на унапређењу образовних система и повећању могућности за младе да стекну одговарајуће компетенције и вјештине.

„Потврђујемо да је сарадња у овим областима неопходна за јачање развоја људског капитала, заустављање одлива мозгова и подстицање развоја дугорочног, стабилног и иновативног екосистема и транзиције ка економији заснованој на знању, пружајући бољу перспективу младима у региону", наводи се у Декларацији из Скопља, преноси Спутњик.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана