Уставни суд Црне Горе: Само они који имају 40 година стажа могу у пензију, синдикати траже поништавање одлуке

Анадолија
Уставни суд Црне Горе: Само они који имају 40 година стажа могу у пензију, синдикати траже поништавање одлуке

ПОДГОРИЦА- Запослени у Црној Гори ће од данас моћи да остваре право на пензију искључиво уколико имају 40 година осигурања стажа и најмање 61 годину старости, захваљујући најновијој одлуци Уставног суда.

Уставни суд је прошле седмице у четвртак укинуо члан закона којим се право на старосну пензију стиче када осигураник мушкарац наврши 66 година и жена 64 године те најмање по 15 година стажа осигурања, тако да би сада једини услов за стицање пензије остао пуних 40 година стажа осигурања. Образложење за овакву одлуку је била наводна дискриминација мушкараца.

На конференцији за новинаре Уније слободних синдиката, затражено је преиспитивање одлуке Уставног суда, због које сматрају да ће испаштати на хиљаде грађана. Истичу да ће многи сада морати да раде са 70 и више година старости, како би остварили право на пензију.

Генерални секретар ове синдикалне централе Срђа Кековић казао је да Пословник Уставног суда омогућава простор за преиспитивање одлуке прије њеног, како се правно зове, отпремања Службеном листу.

"Сматрамо да су нова сазнања у вези овог члана то што његово избацивање обесмишљава друге чланове закона који се на њега односе, као и да је његовим укидањем дошло до колизије са Законом о раду због чега ће велику штету претрпјети огроман број грађана", рекао је Кековић.

Навео је да ће ову иницијативу сутра послати Уставном суду, као и да очекују подршку јавности и других институција.

Замјеница генералног секретара Ивана Михајловић казала је да мушкарци нијесу били дискриминисани због тога што су жене могле искористити право да оду у старосну пензију са 64 године, јер је то била афирмативна акција дозвољена и препоручена од Европског суда за људска права.

"Овај члан закона даје могућност да жене ако желе искористе то право, није обавезујућа. Она у нашем, али и законима других држава постоји управо због тога што жене теже налазе посао, што због материнства остају без година осигурања стажа. Овом нормом се желио исправити такав статус, како жене не би испаштале - то није био привилеговани положај", рекла је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана