Уставни суд Црне Горе од данас без кворума, неизвјесно одржавање избора у октобру

Анадолија
Foto: Анадолија

ПОДГОРИЦА- Уставни суд Црне Горе, који у раду има преко 3.000 предмета, од данас је без кворума.

Избор нових судија за сада је неизвјестан, јер је потребна подршка 54 посланика у парламенту, што у овом тренутку није извјесно да ће се десити, имајући у виду политичку кризу у којој се Црна Гора налази.

Највиша судска инстанца у Црној Гори од данас има само троје судија, што је недовољно за одлучивање у предметима. Досадашњи судија Миодраг Иличковић јуче је пензионисан, а у међувремену нијесу изабране нове судије.

Због оваквог стања у Уставном суду, неизвјесно је одржавање локалних избора у Црној Гори, који су заказани за 23. октобар. За подношење жалби у изборном процесу, као највећа инстанца одлучује Уставни суд, а уколико не буде изабран бар један судија у наредном периоду, највјероватније ће бити одложени локални избори.

Док је без кворума Уставни суд неће моћи одлучивати у предметима који се тичу изборног законодавства, усклађености закона и других прописа.

Криза са Уставним судом траје више од годину, расписивано је више конкурса за избор судија од којих су неки поништавани, а кандидати нијесу добили потребну већину, односно партије се нијесу договориле око кандидата.

Из Делегације ЕУ и дипломатских мисија држава чланица Уније у Црној Гори саопштили су да је хитно потребно именовање судија Уставног суда, чланова Судског савјета и врховног државног тужиоца, како би се обезбиједило правилно и ефикасно функционисање институција Црне Горе.

Они су позвали све политичке актере да се укључе у широк и конструктиван дијалог како би се изградио консензус и радило на усвајању и имплементацији реформи које се односе на ЕУ.

Предсједница скупштинског Уставног одбора, Симонида Кордић, сазвала је за данас сједницу тог тијела, на којој ће бити одржано консултативно саслушање два кандидата, од укупно 19 пријављених на конкурс за избор четворо судија Уставног суда. План је да свакодневно буде саслушано по два кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана