Уставни суд о поступку против Ђукановића: Без потребне већине за одлуку о повреди Устава

Танјуг, Агенције
Уставни суд о поступку против Ђукановића: Без потребне већине за одлуку о повреди Устава

ПОДГОРИЦА- Уставни суд Црне Горе саопштио је данас да није донио одлуку о томе да ли је председник државе Мило Ђукановић повриједио Устав када је у августу прошле године коментарисао устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу.

Како је саопштено из Уставног суда, за то није постојала потребна већина, с обзиром на то да је за ту одлуку гласао само један судија.

Реијч је, иначе, о судији извјестиоцу Милораду Гогићу који је суду поднио приједлог за покретање поступка против Ђукановића.

-Уставни суд Црне Горе, у саставу предсједник Суда Будимир Шћепановић и судије - Милорад Гогић, Миодраг Иличковић и Десанка Лопичић...по приједлогу за покретање поступка да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав, није донио Одлуку јер Предлог Одлуке судије извјестиоца није добио потребну већину (1:3) - наводи се у саопштењу.

Да би одлука била донета потребно је да за њу гласа свих четворо судија од укупно седморо.

Приједлог за покретање поступка у вези са догађајима на Цетињу 4. и 5. септембра поднијела је Скупштина Црне Горе, а на предлог Социјалистичке народне партије.

У захтјеву су као кршење највишег државног акта наведене су двије Ђукановићеве изјаве од 28. августа на Цетињу, у којима је као шеф државе и ДПС-а апеловао да Српска православна црква обави устоличење митрополита Јоаникија ван Цетиња и када је најавио да ће и он бити на Цетињу 5. септембра на дан устоличења са грађанима који се противе том чину.

Да су се судије сагласиле да је Ђукановић повриједио Устав, Скупштина може да га разријеши.  Одбијењем захтјева ставља се тачка на овај случај.

Устоличење митрополита одржано је у сјенци масовних демонстрација на Цетињу, које су организовали противници СПЦ.

Церемонија устоличења је упркос демонстрацијама одржана у Цетињском манастиру тако што су митрополит Јоаникије и патријарх Порфирије до манастира дошли хеликоптером из Подгорице, јер су сви путеви ка Цетињу били блокирани.

Хеликоптер у коме су били патријарх и Јоаникије обезбјеђивале су јаке полицијске снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана