Уставни суд ће утврђивати да ли је Ђукановић повриједио Устав ЦГ

Tanjug
Foto: AA

ПОДГОРИЦА - Скупштина Црне Горе усвојила је данас Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник државе Мило Ђукановић повредио Устав када је игнорисао да на консултације о формирању владе позове представнике старе-нове већине, који су предложили Миодрага Лекића за мандатара.

  Одлука је донијета у одсуству посланика ДПС и других опозиционих странака, који бојкотују сједнице парламента, а за приједлог је гласао 41 посланик.
 
   Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић најавила је да ће Приједлог упутити Уставном суду, који ће се о иницијативи изјаснити чим буду изабране недостајуће судије.

    У Приједлогу се наводи да је Ђукановић повриједио Устав јер није предложио мандатара, иако му је то уставна обавеза и на консултације за мандатара није позвао све представнике политичких партија заступљених у парламенту.
 

   Након што је Ђукановић игнорисао консултације са странкама већине, Демократски фронт је покренуо и измјене и допуне Закона о предсједнику, који је такође раније потврђен у Скупштини.
 
   Према том закону, Ђукановић може да понови консултације за именовање мандатара, али и без тога мандатар може бити именован у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана