Тутуновић Трифунов: Усташки телеграми доказују геноцидне намјере НДХ

Срна
Тутуновић Трифунов: Усташки телеграми доказују геноцидне намјере НДХ

БЕОГРАД- Историјски музеј Србије уступиће Музеју жртава геноцида 100 телеграма и три документа из периода НДХ, изузетно вриједну историјску грађу и архивске изворе првог реда који доказују геноцидну намјере НДХ, рекла је историчар Јасмина Тутуновић Трифунов.

Трифунова, кустос у Музеју жртава геноцида, појаснила је да су дио те грађе телеграми Усташке надзорне службе и документи из логора Јасеновац, Стара Градишка, као и они који су везани за сабирне и пролазне логоре у Ђакову, Карловцу, Сарајеву, Петрињи, Броду на Сави, Травнику и Мостару.

Она сматра да телеграми Усташке надзорне службе несумњиво доказују да је ријеч геноцодној намјери, јер цивили, дјеца и старије особе, не могу бити ратни заробљеници.

Трифунова је навела да се у телеграмима виде налози да се не дирају "Цигани муслимани" и да се пусте на миру "Хрвати који се изјашњавају као Италијани".

"Један телеграм је Усташка надзорна служба упутила сабирном центру у Ђакову са захтевом да се ухапси Ана Ковачевић /75/, а други, који је упућен у Ђаково, указује на хапшење дечака Мирка Драгишића", рекла је Трифунова за "Вечерње новости".

Према њеним ријечима, телеграми свједоче и о хапшењу Јевреја и Холокаусту, а у једном од њих издат је налог за хапшење Сиде Монтиљо, удате Шилберј, која је такође послата у Ђаково.

У пролазни логор у Ђакову прво су довођене јеврејске, а затим и српске жене са дјецом да би почетком 1942. године почело масовно пребацивање логорашица и њихове дјеце из Старе Градишке.

Транспортоване су и бебе млађе од годину дана, али и старице које су имале близу 90 година, а многи цивили су умрли од глади и тифуса, јер су усташе по наређењу Вјекослава Макса Лубурића намјерно мијешале здраве и болесне, па се тифус брзо ширио.

На ђаковачком гробљу уписана су имена 569 жртава, а након Другог сјветског рата пронађене су јаме у које су бацане убијене дјевојке од 18 до 25 година.

Од 3.000 жена и дјеце само неколицина је преживјела, а животе једном броју српске дјеце спасила је Диана Будисављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана