Усташки поклич и на краватама

Срна
Усташки поклич и на краватама

Загреб - Бивши припадници ХОС-а, чије удружење у свом грбу има усташки поклич "За дом спремни", не одустају од провокација, па су се тако на конференцији за новинаре на којој су тражили заштиту премијера Хрватске Андреја Пленковића појавили са краватама на којима је утиснут грб тог удружења.

- Са овог мјеста захтијевам, тражим и молим подршку Пленковића - рекао је предсједник Савеза удружења ХОС Борислав Баришић на конференцији за новинаре у Осијеку. Он је казао да су захтјеви за уклањање спомен-плоче у Јасеновцу, на којој је исклесан и њихов грб са натписом "За дом спремни", "само врх леденог бријега" и да зато од премијера тражи заштиту.

Хрватски медији преносе да Пленковић трага за законитим рјешењем за уклањање спорне спомен-плоче са усташким покличем "За дом спремни" у Јасеновцу, а која је, након изјаве хрватског министра правде Дражена Бошњаковића да за то нема упоришта у закону, озбиљно запријетила паду Владе.

- Наћи ћемо законит начин за замјену плоче - кратко је рекао Пленковић.
ХНС, мања чланица владајуће коалиције, поставио је рок за уклањање поменуте плоче и поручује да ће, ако до тога не дође, они сматрати да су изиграни и да немају шта више да траже у овој влади.

Ситуација у вези са спорном плочом у Јасеновцу привукла је и пажњу њемачких медија, који пишу да се хрватска десница још једном потрудила да нанесе штету имиџу Хрватске у свијету.

Љевичарски дневник "Нојес Дојчланд" у опширном тексту о "Усташком поздраву као камену спотицања", који је изазвао свађу коалиционих партнера, истиче да је Јасеновац био концентрациони логор у којем је убијено више од 80.000 људи, од којих је више од половине било Срба, петина Рома и шестина Јевреја, док су остали били Хрвати који су се противили фашистичком режиму.

Лист наводи да је ХОС-ов грб с усташким поздравом "За дом спремни" званично регистрован од институција државе, што Бошњаковић тумачи као разлог да у закону нема упоришта за њено уклањање.

Напомиње се да уклањање плоче тражи не само ХНС, већ и СДСС, странка српске мањине која је дио владајуће коалиције, и чији је предсједник Милорад Пуповац поручио да је потрошен кредит који су дали Влади да уклони плочу с усташким поздравом.

Лист напомиње и да је Пленковић додатно под притиском "десно-националистичког крила своје странке", као и да је проблем усташког поздрава у Јасеновцу описао "деликатним".

Регионални лист "Зехсихе цајтунг" такође пише о свађи у хрватској власти због фашистичког поклича, у којој је као највећи камен спотицања у, иначе, како кажу, климавој десно-центристичкој коалицији постала једна комеморативна плоча. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана