Усташки логор Јасеновац био мјесто масовних ликвидација

Срна
Усташки логор Јасеновац био мјесто масовних ликвидација

Загреб - Јавна установа "Спомен-подручје Јасеновац" осудила је изјаве бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића да су уласком у усташки логор Јасеновац затвореници били спасени, те истакла да је тај логор био мјесто масовних ликвидација Срба, Рома и Јевреја, као и политичких противника.

Ова установа сматра да је теза коју је изнио Месић према којој су довођењем у логор Јасеновац људи били спасени увредљива за све жртве, њихове породице и преживјеле затворенике логора Јасеновац.


Из "Спомен-подручја Јасеновац" напомињу да је концентрациони логор Јасеновац био највећи логор на територији Независне Државе Хрватске и да је имао више функција.

"Посебно треба истаћи да је био мјесто масовних ликвидација Срба, Рома и Јевреја те политичких противника који се нису слагали с политиком и расном идеологијом усташког покрета", наводи се у саопштењу поводом Месићеве изјаве из 1992. године да је усташки логор Јасеновац био радни логор и да су затвореници доласком у логор у ствари били спасени.

Јавна установа "Спомен-подручје Јасеновац" напомиње да се, ако се говори о "радном логору", може говорити искључиво о присилном раду који је најчешће служио као метода мучења и дехуманизације заточеника, преносе хрватски медији.

Ова јавна установа указује на чињеницу да је свако одговоран за своје поступке и изговорене ријечи у јавном простору, када год да су изговорене, те су сваки облик говора мржње, релативизације или негирања злочина оцијенили неприхватљивим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана