Усташка провокација према Српској православној цркви

Срна
Усташка провокација према Српској православној цркви

Загреб - Хрватска десничарска организација "Пројект Велебит", коју предводи донедавни водитељ "Зе 1" телевизије Марко Јурич, припремила је за сутра нову провокацију, усмјерену према Српској православној цркви, чије свештенике и вјернике намјерава узнемиравати током православног Бадњака, пише загребачки портал "Новости".

Док се у Саборној цркви Преображења Господњег на загребачком Цвјетном тргу тога дана буду одржавали вјерски обреди, Јуричева организација планира у непосредној близини, у приземљу десетак метара удаљеног шопинг-центра "Цвјетни", уприличити "вјерски обред" непризнате "Хрватске православне цркве" /ХПЦ/, основане прије неколико година по узору на истоимену цркву коју је 1942. основао усташки режим Анте Павелића.


Како је најављено, на низу десничарских и проусташких интернет портала "Пројект Велебит" и ХПЦ одржаће у 12.00 часова "јавни обред богојављења, односно великог освећења воде", који ће предводити Александар Иванов, за којег се наводи да је "по милости Божјој архиепископ хрватски и цијеле жХрватске православне црквеж".

Иако је у обавјештењу ХПЦ најављено да ће се обред одржати у шопинг-центру "Цвјетни", тамо немају о томе никаквих сазнања.

Могуће је да Јурич и "архиепископ" Александар планирају одржати обред пред улазом у шопинг-центар, како би тиме директно ометали приступ Саборној цркви СПЦ-а, али ни у Полицијској управи загребачкој нису имали ниједан пријављени скуп на Цвјетном тргу који би се одржавао 6. јануара, преноси портал "Новости", који уређује Српско народно вијеће.

У Српској православној цркви најаву "Пројекта Велебит" и ХПЦ-а нису хтјели коментарисати, али су потврдили да ће се истог дана, на православни Бадњак, у њиховој Саборној цркви одржавати богослужења.

На интернет страницама "Пројекта Велебит", у обавјештењу коју потписује Јуричев сарадник Динко Дедић, пише да је то "први јавни обред Хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године", на који се позивају сви "хришћани, Хрвати православне и католичке вјероисповијести и други који им се желе придружити у овом јединственом тренутку повратка хрватског православља тамо гдје му је и историјско мјесто, у средиште хрватске метрополе".

"Мјесто на које желе вратити жхрватско православљеж је, дакле, Саборна црква СПЦ-а коју су усташке власти преотеле након што је по успостављању НДХ законски забрањена употреба назива жсрпско-православна вјераж, извршен општи прогон православног свештенства и пљенидба цјелокупне црквене имовине", наводе "Новости".

Када се Павелић 1942. године, због неуспјеха политике форсираног покатоличавања, одлучио на оснивање властите, "Хрватске православне цркве", управо је у отетој Саборној цркви као загребачки митрополит био устоличен руски избјеглица Гермоген, који се ставио на располагање његовом режиму.

Пропашћу Павелићеве државе Гермоген је осуђен на смрт и ХПЦ је престала постојати, али је идеја о њеној обнови оживјела деведесетих година /20. вијека/ у проусташким круговима, подсјећају "Новости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана