Ускоро би држављани БиХ, Србије и Црне Горе требали плаћати 5 евра за улазак у ЕУ

Vecernji,hr
Ускоро би држављани БиХ, Србије и Црне Горе требали плаћати 5 евра за улазак у ЕУ

Загреб - Држављани трећих земаља ван ЕУ који прелазе спољну границу Уније или шенген зоне, што значи и држављани Србије, БиХ и Црне Горе на уласку у Хрватску, ускоро више неће добијати печате у пасоше него ће се од њих узимати и електронски похрањивати подаци о датумима уласка и изласка.

Новост је то око које су Европски парламент и Савјет ЕУ постигли политички договор и сада само требају усугласити техничке детаље прије него што одлука о успостављању система ЕЕС (Entery/Exit System) буде изгласана и ступи на снагу.

Прикупљени подаци моћи ће бити похрањени у бази података у правилу три, а у изузетним случајевима пет година, а послужиће полицији и другим безбједносним службама да откривају, спречавају или истражују починитеље тешких кривичних или терористичких дјела који долазе из земаља ван ЕУ.

Нови систем контроле улазака и излазака у ЕУ лакше ће откривати држављане трећих земаља који улазе шенгенску зону, али не излазе на вријеме, односно у року за који им је био допуштен боравак (90 дана).

Такође, нови систем требао би убрзати промет на граничним прелазима јер пасоши држављана трећих земаља изван ЕУ ионако се већ сада систематски скенирају и провјеравају у базама података, а овим се уводи само још једна база података с којом ће се скенирани подаци успоређивати, док ударање печата у пасош одлази у историју.

Друга је велика новост, која је у процедури усвајања у институцијама ЕУ и за коју се такође очекује да буде изгласана до краја ове године, увођење система ЕТИАС помоћу којег ће се "знати ко путује у ЕУ и прије него што стигне овамо".

Сви држављани трећих земаља којима није обавезна виза за ЕУ мораће се, једном кад систем ЕТИАС проради, прије путовања регистровати путем интернета, платити пет евра и добити одобрење без којега не могу ући у ЕУ.

Буду ли у рутинској провјери након регистрације означени као сумњиви или опасни, неће ни добити одобрење за улазак у ЕУ.

Опет, и то ће вриједити за држављане БиХ, Црне Горе или Србије који прелазе хрватску границу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана