УСКОК за Санадера тражи 15 година

Агенције
УСКОК за Санадера тражи 15 година

Загреб - Хрватски УСКОК је поднео жалбу на првостепену пресуду бившем премијеру Иви Санадеру за ратно профитерство и корупцију и тражи максималну казну од 15 година, преносе агенције.

Жупанијски суд у Загребу осудио је Санадера у новембру прошле године неправоснажно на јединствену казну од 10 година затвора за ратно профитерство у случају Хипо банка и наводно примање провизије од мађарског МОЛ за препуштање управљачких права у хрватској нафтној компанији Ина.

На ту пресуду жалила се и његова одбрана која је тражила да Врховни суд укине пресуду и наложи ново суђење.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала Хрватске (УСКОК) је на својим интернет страницама саопштио да је поднио жалбу Жупанијском суду у Загребу због одлуке суда о казни за коју сматра да је изречена у прекратком трајању.

Додаје се да је Иво Санадер проглашен кривим за ратно профитерство за које му је утврђена затворска казна од три године и шест мјесеци, а за примање мита седам година и шест мјесеци, односно на јединствену казну затвора у трајању од десет година.

- Имајући у виду да је Иво Санадер кривична дјела починио користећи службени положај који је имао обављајући највише државне функције и то замјеника министра спољних послова у вријеме ратног стања у Хрватској (случај Хипо банка), а потом предсједника Владе Хрватске, те да је наведене функције умјесто за заштиту интереса Хрватске искористио за властити интерес, УСКОК сматра да је оптуженом требало изрећи казне у максималном трајању - наводи УСКОК.

Због тога је УСКОК у жалби поднесеној загребачком Жупанијском суду предложио да Врховни суд преиначи првостепену пресуди некада најмоћнијем политичару у Хрватској и осуди га на максималну казну од 15 година затвора.

Против Санадера су у току још два суђења.

У највећој корупцијској афери у хрватској политици, бивши премијер и шеф Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и ХДЗ, као прва политичка странка која се терети за корупцију, оптужени су да су заједно с још девет физичких и правних особа из државних фирми и инситутуција од 2003. до 2009. извукли око 10 милиона евра преко маркетиншке агенције Фими-медија, по којој је афера добила име.

По тврдњама тужилаштва, дио је завршио у “црном фонду” ХДЗ-а, а дио код Санадера.

У случају Планинска Санадеру се суди за малверзације око продаје пословне зграде у Загребу Влади Хрватске.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана