Ускок тражи да се Бандић врати у притвор

Срна
Ускок тражи да се Бандић врати у притвор

Загреб - Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ предложила је истражни притвор за градоначелника Загреба Милана Бандића због сумње да је у предмету против њега утицао на свједока.

Осим притвора, Жупанијском суду у Загребу предложена је наплата гаранције од око два милиона евра.

У Ускоку наводе да је оптужени поступио противно условима рјешења о гаранцији и обећању да неће ометати кривични поступак утицајем на свједоке и да неће поновити кривично дјело.

Бандић је осумњичен да је од свједока, кога је Ускок испитао у предмету у којем се против њега и других води истрага, у два наврата тражио да промијени исказ и да у вези са тим потпише документе за које је знао да нису истинити.

Постоји сумња да је оптужени током децембра 2014. и јануара 2015. године, као оснивач и предсједник Загребачке фондације за помоћ особама обољелим од цереброваскуларних болести, сачинио и потписао антидатирани документ у којем је неистинито навео да се све дониране слике и скулптуре похрањују и складиште на адресама на којима су и пронађене током претреса.

То је учинио иако је знао да наведене умјетнине нису дониране Фондацији и да она није њихов власник, већ да су његова имовина.

Бандић је осумњичен у афери "Аграм" да је оштетио град којим је управљао 12 година и да је неплаћањем пореза на донације примљене у предсједничкој кампањи за изборе 2010. оштетио и државни буџет.

Из затвора у Реметинцу Бандић је изашао 19. новембра након што је уплатио кауцију од око два милиона евра и пред истражним судијом обећао да неће утицати на свједоке и обављати своју дужност током истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана