Ускок подигао оптужницу против 11 држављана Хрватске и Словеније, по једног из Србије и БиХ

Tanjug
Ускок подигао оптужницу против 11 држављана Хрватске и Словеније, по једног из Србије и БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски Уред за сузбијање корупције и организованог криминала (Ускок) је пред загребачким Жупанијским судом, подигао оптужницу против групе од 13 окривљених из Хрватске, Словеније, Србије и БиХ, која их терети да су кријумчарили разне врсте дрога вредне преко три милион евра, али и оружје и експлозив.

Од 13 оптужених припадника злочиначког удружења осам је држављана Хрватске, троје има словеначко и по један је држављанин Србије и БиХ.
    
Према оптужници они су од почетка 2022. до маја 2023. у Хрватској, Словенији и БиХ располагали с најмање 23 килограма кокаина, 87 килограма хероина, 131 килограм марихуане,100 килограма хашиша, тачно неутврђеном количином амфетамина те најмање 6.1 килограм мјешавине парацетамола и кофеина које су користили за повећање масе дрога.
    
Укупна вриједност ове дроге процијењена је на најмање 3.3 милиона евра. јуна евра. Окривљени су дрогу продавали за најмање 30.000 евра по килограму кокаина, 1600 евра по килограму марихуане те 500 евра за 100 грама хашиша. Амфетамин су продавали по најмање 1300 евра за килограм, а хероин за 22.000 евра по килограму. Тако су за своје злочиначко удружење зарадили најмање 525.640 евра.
    
Тужилаштво тврди да су дрогу набављали из Црне Горе, Турске, Белгије и Холандије, а затим су дрогу и тзв. пунила довозили до унајмљених гаража и станова у Загребу и Љубљани, као и у БиХ те Њемачкој, гдје је сакривана и прпремана за даљу продају.
    
Група је, осим дроге, располагала с најмање 12 пиштоља, две аутоматске пушке, 6000 метака, 20 килограма експлозива, два детонатора, магнетом за причвршћивање експлозива те даљинским управљачем за детонаторе. Ватрено оружје, муницију и експлозивне ствари наводно су набављали у БиХ, које су потом сакривали у тој држави, али и Хрватској и Словенији.
    
Ускок је у оптужници предложио продужење истражног затвора против троје окривљених и одређивање истражног затвора против једног окривљеног. У односу на преосталих девет окривљених, против којих је истрага покренута у мају прошле године, истрага се наставља, саопштено је из Ускока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана