УСКОК објавио за шта терети ухапшене судије, Мамић им дао 370 хиљада еура

ГС
УСКОК објавио за шта терети ухапшене судије, Мамић им дао 370 хиљада еура

ЗАГРЕБ - Хрватски УСКОК је објавио за шта се терете тројица судија Жупанијског суда Осијек, који су јуче ухапшени.

УСКОК је након истражних радњи донио рјешење о провођењу истраге против шесторице хрватских држављана (1965., 1958., 1954., 1959., 1971. и 1961.) од којих тројица уз хрватско држављанство имају и држављанство БиХ, због основане сумње на почињење кривичних дјела примања мита, давања мита, трговања утицајем те давања мита за трговање утицајем.

Основано се сумња да је први окривљени првостепени судија Одјела за сузбијање корупције и организованог криминалитета Жупанијског суда у Осијеку, 22. новембра 2016. у Загребу, иако је знао да је у то вријеме против четвртог и петог окривљеног и више других оптуженика био у току поступак пред истим судом те да је извјесно да ће бити одређен за предсједника расправног вијећа у наведеном поступку, дошао у свечану ложу стадиона у Максимиру гдје се упознао са четвртим окривљеним с којим се наставио дружити.

Притом је четврти окривљени, знајући да је први окривљени судија Жупанијског суда у Осијеку, у циљу да стекне његову наклоност како би му као судија погодовао када му то буде потребно, ставио на његову руку свој скупоцјени сат марке Одемар Пиге, а који је први окривљени, свјестан свега наведеног, узео, наводи се у саопштењу.

УСКОК: Судија је Мамићу обећао повољне судске одлуке за новчану награду

Надаље, основано се сумња да су, у раздобљу од априла 2017. године до 21. маја 2019. у Загребу, Осијеку, Бањалуци, Широком Бријегу и Дубаију, четврти окривљени као оптуженик у више кривичних поступака који су вођени против њега те против петог окривљеног и других оптуженика на Жупанијском суду у Осијеку, у више наврата остваривао личне контакте с другим окривљеним, такође првостепеним судијом Одјела за сузбијање корупције и организованог криминала Жупанијског суда у Осијеку, који му је предочавао да ће он лично, те користећи однос повјерења и колегијалних и пријатељских односа са суцима тог суда, па тако и с трећим окривљеним, за новчану награду коју ће с њима подијелити, за њега и суоптуженике исходити повољне судске одлуке у поступцима који се против њих воде на том суду без обзира на стварно стање списа.

Мамић судијама предао најмање 370.000 евра

Тако му је предочавао да ће осигурати доношење ослобађајуће пресуде у једном предмету, да ће донијети одлуку о одбацивању оптужнице у другом предмету као и да ће осигурати доношење одлуке о поврату јамства у износу од 7 милиона куна у трећем предмету.

У складу са договором са другим окривљеним, а у циљу доношења судских одлука у његову корист, као и у корист петог окривиљеног  и других оптуженика, четврти окривиљени је као протууслугу за наведено у више наврата другом окривиљеном предао укупно најмање 370.000 евра за њега лично и друга два суца. Осим тога је четврти окривиљени заједно с петим окривиљеним остварио контакт и с трећим окривиљеним у Широком Бријегу током којег су и непосредно договорили како ће га четврти окривиљени путем другог окривиљеног новчано наградити за доношење повољне судске одлуке у једном предмету.

У сврху реализације наведеног, износ од 100.000 евра је у договору с четвртим окривиљенем осигурао петом окривиљеном који има својство суоптуженика у наведеном казненом предмету, све у намјери исхођења за њега повољних судских одлука. Наведени износ је шести окривиљени, на тражење четвртог окривиљеног предао другом окривиљеном за њега и трећем окривиљеном, знајући која је сврха предаје новца будући да је претходно у више наврата присуствовао састанцима и договорима другог и четвртог окривљеног на којима су разговарали о споменутим казненим поступцима и договарали доношење судских одлука у корист четвртог окривиљеног и других оптуженика, независно о стварном стању предмета.

Путовање у Емирате

Такође је четврти окривљени заједно с петим окривљеним, као награду за договорено погодовање подмиривао трошкове путовања у иностранство и боравка другог окривљеног и њему блиских особа у Уједињеним Арапским Емиратима крајем 2017. године, те је уједно четврти окривљени ауторитетом свог положаја у Хрватском ногометном савезу (ХНС) осигурао одлазак другог окривљеног на ногометну утакмицу хрватске репрезентације у јуну 2018. године у Велику Британију на трошак ХНС-а, преноси портал Кликс.

УСКОК је судији истраге Жупанијског суда у Загребу предложио одређивање истражног затвора против свих окривљеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана