УСКОК “не да” пасош Санадеру

Танјуг, Хина
УСКОК “не да” пасош Санадеру

Загреб - Хрватска служба за борбу против организованог криминала УСКОК жалиће се на неправоснажну одлуку суда о враћању дипломатског и обичног пасоша Иви Санадеру, преноси Танјуг.

Бившем хрватском премијеру пасоши су одузети као једна од мјера опреза крајем 2011. када је пуштен из истражног затвора у случају Фими медија.

О жалби УСКОК-а ће одлучивати Врховни суд, рекао је Хини портпарол те службе Вук Ђуричић.

Санадер је, међутим, послије случаја Фими медиа, годину дана касније, 20. децембра 2012. неправоснажно осуђен на десет година затвора у случајевима Хипо и Ина-Мол и затворен у Реметинец, али су му на снази и даље остале мјере опреза.

Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда у петак је неправоснажно одлучило да се Санадеру укине мјера опреза одузимања пасоша док му и даље на снази остаје гаранција од 12,4 милиона куна и притвор у случају Хипо и Ина-Мол, сазнаје Хина од члана тог тијела, судије Жељка Хорватовића.

Суд је, како се незванично сазнаје, неправоснажно одлучио да Санадеру врати пасоше јер му, према судској пракси, притвор не може бити одређен по двије основе.

Али, кауција му може бити укинита тек након правоснажности пресуде, односно ступања на издржавање казне или ослобађања, објашњено је.

Одбрана бившег премијера и предсједника ХДЗ-а крајем јула затражила је да Врховни суд укине прву неправоснажну пресуду некада најмоћнијем хрватском политичару и нареди ново суђење због оптужби за ратно профитерство у “случају Хипо” и примање провизије од мађарског Мола којем је заузврат наводно препустио управљачка права у хрватској нафтној компанији Ини.

Санадеру се још суди због случаја Фими медиа, највеће корупцијске афере у хрватској политици, у којој се ХДЗ и њени бивши функционери терете за извлачење новца из државних институција и фирми који је наводно завршио у страначком црном фонду, али и код њега.

Такође му се суди због незаконите купопродају зграде у Планинској улици у Загребу.

Против Санадера у мају је подигнута и оптужница у случају ХЕП због сумње да је с бившим власником Диоки групе Робертом Јежићем 2008. подстицао тадашњег предсједника управе ХЕП-а Ивана Мравка да Јежићевим фирмама исплати позајмицу од 15 милиона куна и продаје струју испод тржишне цијене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана