УСКОК: Истрага против 16 хрватских држављана

Агенције
УСКОК: Истрага против 16 хрватских држављана

Загреб - Канцеларија за сузбијање корупције и организираног криминалитета (УСКОК) у Хрватској наложила је провођење истраге против 16 хрватских држављана због царинских малверзација приликом увоза робе из Кине и Италије, чиме су буџет оштетили за око милион евра, преносе агенције.

Они су осумњичени за више кривичних дјела злоупотребе положаја и овлаштења, примање и давања мита те кривотворења службене и пословне исправе у систему злочиначког удружења, саопштено је из УСКОК-а.

Основано се сумња да се десет царинских службеника од августа 2012. до 8. фебруара ове године у Загребу, Ријеци и Шкрљеву, у намјери незаконитиг стицања имовинске користи за себе и друге, повезало у заједничко дјеловање с циљем да приликом увоза робе из Кине и Италије за новчану накнаду омогуће незаконито умањење царинских давања.

Цариници су се договорили с директорима отпремничких друштава да ће они у својим друштвима израдити царинске декларације и рачуне у којима ће навести мање количине увезене робе и минималне цијене те да ће ту документацију достављати на овјеру осумњиченим царинским службеницима.

Од увозника робе осумњичени су примали новац од чега су дио задржали за себе а дио дали царинским службеницима.

Кривичним дјелима која се осумњиченима стављају на терет Хрватска је оштећена за најмање осам милиона куна (око милион евра).

Налог о провођењу истраге донесен је након вишемјесечних заједничких истрага Царинске управе и УСКОК-а.

Припадници УСКОК-а јуче су привели 17 особа на подручју Ријеке.

- Након што испита све осумњиченике, УСКОК ће одлучити за кога ће од ријечког Жупанијског суда тражити одређивање једномјесечног истражног затвора - истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана