Усијање у Вуковару: Стожер сутра поставља страже код улаза у град

Вечерњи лист
Усијање у Вуковару: Стожер сутра поставља страже код улаза у град

Вуковар - Неслужбене информације да ће сутра почети процес постављана двојезичних натписа на улазима у град у Вуковару су атмосферу довели до усијања. Представници Стожера за обрану хрватског Вуковара најавили су на данашњој конференцији за новинаре да ће организовати цјелодневна дежурства на улазима у град како би исказали своје незадовољство, преноси Вечерњи лист.

- Представници Стожера, међу којима ће бити бранитељи, грађани као и наши пријатељи из цијеле Хрватске, биће на свим улазима у град. Никога нећемо покушати спрјечавати или нападати ради постављања табли, али ћемо исказати своје мишљење о томе. Исто тако остаћемо пасивни и ако се неко од повријеђених у рату одлучи на скидање табли или их покуша скинути - најавио је предсједник Стожера Томислав Јосић.

Додао је и како за сада имају само неслужбене информације о тој намјери али и да знају да је за сриједу подигнута интервентна полиција која би све то требала осигуравати.

Подсјетио је и да је министар Aрсен Баук у више наврата говорио како држава табле неће постављати у тајности али да се очигледно све ради у том смјеру.

Министар је и новинарима у више наврата поновио да ће о времену постављања двојезичних натписа бити на вријеме обавијештени, али до данас није стигао никакав позив нити било каква најава.

– Очигледно је да неко жели проблеме и немире у граду. Били смо код предсједника РХ и Сабора и рекли им до чега би све то могло довести у Вуковару. Покушали смо исто то рећи и премијеру али нас није хтио примити - истакао је Јосић.

Један од портпарола Стожера Дамир Мадуна рекао је како ће ради најаве постављања двојезичних табли у Вуковар сутра доћи бранитељи из Загреба, Кутине, Славонског Брода, Винковаца, Осијека…

- Распоредићемо се на тих 7-8 улаза у град и чекати да полиција оде. Када оду видјећемо како ћемо те двојезичне натписе анулирати, скидањем или префарбавањем. Радићемо то без обзира на казнене или прекршајне пријаве, рекао је Мадуна.

Новинарима се обратио и Здравко Комшић који је рекао да ће премијер Зоран Милановић и СДП остати уписани у историји Вуковара по увођењу ћирилице у град.

- Вуковар је 1991. године изгубио битку али је добио рат. Можда и сад изгубимо рат али ћемо опет сасвим сигурно добити рат, поручио је Комшић.

Говорећи на ову тему прочелник Уреда државне управе Вуковарско – сријемске жупаније Горан Бошњак казао је како нема никаквих информација о могућем постављању двојезичних табли у граду као нити о постављању двојезичних натписа на зграде институција.

- Знам да се припрема простор за постављање двојезичних плоча на институције и да се оне већ штампају. Када ће до тога и доћи не знам нити имам било какву информацију, рекао је Бошњак.

Нити у ПУ Вуковарско – сријемске немају никаквих информација о најави постављања двојезичних натписа.

– Немамо ни службене ни неслужбене информације о томе, а ни ради било којег другог разлога дижемо интервентну јединицу - рекао је портпарол ПУ Домагој Џигумовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана