Упркос проблемима из Сплита, поруке мира и љубави

Срна
Упркос проблемима из Сплита, поруке мира и љубави

Сплит - Протојереј сплитски Славољуб Кнежевић оцијенио је данас да 150 православних породица на подручју парохије Васкрс дочекује у тешким животним условима, али уз поруке мира, љубави и са надом у боље дане.

"Живот наших вјерника на подручју Сплита није добар јер је још присутан велики страх и грч због посљедњих ратних дешавања. Сигурно је да Српска православна црква /СПЦ/ на овом простору нема добар потенцијал вјерног народа, а бојим се да ће тако и остати", рекао је Кнежевић Срни поводом највећег хришћанског празника Васкрса, наводећи да је прије посљедњг рата било више од 20.000 православних вјерника у Сплиту.


Он је истакао да су Срби напустили Сплит у протеклом рату и да је у њему остало махом старије становништво.

"И 22 године од завршетка рата може се осјетити и видјети да наше ране још нису зарасле. Једина свијетла тачка у свему овоме јесте наша црква која покушава да окупи српски народ, ослободи га страха и грча, те храбри у духу васкрсења да не смије заборавити своје поријекло и корјене", додао је Кнежевић.

Он је нагласио да у Сплиту православни вјерници имају малу капелицу и недовршени Храм Светог Саве из 1937. године, те четири филијална храма у околини овог града.

"Од 150 породица, половина посјећује наше храмове за вријеме највећих и најрадоснијих православних празника, док мањи дио редовно присуствује службама у црквама. Нажалост, то је наша болна и свакодневна реалност", каже Кнежевић.

Он је рекао да свештеници у Сплиту улажу максималне напоре да би очували Србе на окупу, али и заштитили своје цркве.

"Никада нисам био песимиста, али ме страх да ће српски народ са ових простора нестати, иако има дубоке коријене на подручју Далмације, о чему свједоче и бројне светиње", сматра Кнежевић.

Према његовим ријечима, у Сплиту више нема крштења у СПЦ, као ни свадби.

"Нажалост, у Сплиту више нема свадби нити крштења у нашим храмовима, као ни вјеронауке. Свештеници СПЦ само могу да сахрањују преостало становништво које је старије животне доби", навео је Кнежевић.

Он је истакао да је СПЦ у Сплиту основана 1924. године, с тим да је у протеклом рату било прекида у њеном раду.

"Када говоримо о Сплиту, не можемо да не поменемо Храм Светог Саве који је више од 75 година недовршен. Од Другог свјетског рата нисмо успјели да добијемо дозволу да се доврши ова светиња посвећена најпоштованијем светитељу српскога рода", закључио је протојереј Кнежевић.

Протојереј сплитски је свим хришћанима који данас заједнички обиљежавају Васкрс честитао највећи хришћански празник.

Српску цркву на сплитском Оброву пројектовао је Александар Дероко, коаутор храма Светог Саве на Врачару.

Храм Светог Саве у Сплиту је храм-мученик. Његова градња почела је 1937. године и до данас није завршена.

Прије Другог свјетског рата подигнути су зидови од осам метара и ту је градња престала. Тако је и данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана