Упозорење из Хрватске: Не конзумирати газирана пића, већ пити воду

ГС
Упозорење из Хрватске: Не конзумирати газирана пића, већ пити воду

Хрватски министар здравља Вили Берош у КБЦ-у Загреб обишао је јутрос пацијента који је хоспитализован због тровања газираним пићем, а након тога је изјавио да је данас "нешто више пацијената" отрованих газираним пићем, не прецизирајући о ком броју је ријеч.

"Још их је неколико, сви су лакше повријеђени, код многих је упитно ради ли се о хемијској повреди или психогеној реакцији или неком другом патолошком стању. У овом тренутку ситуација је под контролом", рекао је Берош.

"Морамо бити опрезни, али не треба сијати панику", рекао је Берош и препоручио да је најбоље неконзумирати газирана пића, већ пити само воду.

Анте Јукић, декан хемијског инжењерства и технологије Универзитета у Загребу је изјавио да је због тровања газираним пићем хитно потребно спровести темељну анализу ситуације.

Због Кока-Коле инспекције и у БиХ

На питање би ли би из продаје требало повући одређене производе Кока-Кола Хрватска, Јукић је рекао да је то тешко, али да се и то мора размотрити као могућност водећи притом рачуна о могућој економској штети. 

"С обзиром на то да фирма произвођач стоји на располагању, треба договорити мјере које су у сагласности са законом", рекао је Јукић.

Инцидент са затрованим пићем објелодањен је јуче, захваљујући објавама на друштвеним мрежама, али је, према писању хрватских медија, најмање два таква случаја било и прије два мјесеца, а радило се о једном брачном пару када је супруг хоспитализован након једног гутљаја газираног пића у једном ријечком ресторану, као и једном дјечаку из Крапине.

Забрињавајуће: У Хрватској и четврти случај тровања газираним пићем

Да је и четврти пацијент хоспитализован због сумње у тровање газираним пићем, потврдио је раније представник Завода за гастренетерологију КБЦ-а Загреб Рајко Остојић, који сматра и да би у цијели случај требало укључити  форензичаре из центра "Иван Вучетић".

Званично су потврђена до сада четири случаја тровања газираним напицима произвођача Кока-Кола Хрватска, један у Ријеци и три у Загребу.

Остојић је изразио и забринутост због случаја од прије два мјесеца.

"Брине ме случај ода прије два мјесеца. Том пацијенту се раде мужирања једњака, дошло је до тако јаке упале, корозије да се створило везиво које је сузило једњак који колеге морају проширивати..."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана