Упаљен црвени аларм у Словенији

Срна
Foto: СТА

ЗАГРЕБ - Црвени метеоаларм сутра је на снази за ријечко, книнско и сплитско подручје због грмљавинског невремена праћеног олујним вјетром и понегђе градом, а велике количине падавина очекују се у Словенији, гђе се страхује и од поплаве.

На сјеверном Јадрану и у горју, осим обилне кише и понегдје олујног невремена, постоји могућност стварања пијавица.

Из Хидрометеоролошког завода Хрватске наводе да се у Далмацији сутра пријеподне очекује опасно вријеме због јаког и олујног вјетра и локално обилних пљускова са грмљавином.

Упозорења су издата и за Славонију, Барању и Срем због вјетра и пљускова са грмљавином, понегђе можда и градом.

Велике количине падавина очекују се у Словеније, гђе ће сутра приликом проласка циклона пасти од 50 до 150 литара кише по метру квадратном.

Прогнозиране количине падавина првенствено ће проузроковати брзи и велики пораст мањих бујичних водотокова, као и плављење одводних канала у урбаним подручјима.

Словеначка Агенција за екологију и цивилна заштита позвали су грађане западних дијелова Словеније да пронађу смјештај код родбине и пријатеља ако сумњају у властиту безбједност, а понуђем им је и смјештаји у школама.

“Долази нам један од најјачих циклона у посљедњих десет година, молимо грађане да се склоне правовремено. Чекају нас јесење поплаве”, упозорила је Агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана