Упаљен црвени аларм за велики дио хрватске обале

Г.С.
Foto: Илустрација

Прогностичари Државног хидрометеоролошког завода су због буре издали за сутра црвено упозорење за подручје ријечке регије, Кварнера и Кварнерића, Велебитског канала и сјеверне Далмације, те наранџасто упозорење за книнску и сплитску регију, западну обалу Истре, средњу и јужну Далмацију.

На подручју западне обале Истре, сјеверне и јужне Далмације те книнске и сплитске регије очекује се јак југо и источни вјетар пријеподне у окретању на буру и јачању с најјачим ударима вјетра 90-130 километра на час.

Будите спремни на поремећаје, оштећења конструкција и ризик од повреда због ишчупаних стабала, поломљених грана те летећих крхотина. Могућ је прекид саобраћаја и прекид снабдијевања електричном енергијом. Очекујте и будите приправни за олујне брзине вјетра у комбинацији с локално високим таласима, који су се већ генерисали или ће се тек генерисати", наводи ДХМЗ, преноси Индеx.хр.

- Предузмите мјере за самозаштиту. Постоји ризик за личну сигурност због ишчупаних стабала, поломљених грана те летећих крхотина. Очекују се распрострањена оштећења конструкција, прекид саобраћаја и прекид снабдијевања енергијом. Вријеме ће бити врло опасно и подразумијева висок ниво опасности за здравље, па и за живот опасне ситуације, посебно поморцима - наводи ДХМЗ.

Такође наводе да ће бити присутан и значајан ризик од штете за обалску инфраструктуру.

На подручју сјеверне Далмације, Кварнера и Кварнерића очекује се јака до олујна бура с најјачим ударима вјетра 65-130 километра на час, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана