Уочи обиљежавања тзв. дана сјећања, подјеле у Хрватској све очигледније

Танјуг
Уочи обиљежавања тзв. дана сјећања, подјеле у Хрватској све очигледније

ЗАГРЕБ - Само три дана уочи обиљежавања такозваног дана сјећања на жртву Вуковара, који је хрватска држава прогласила "мјестом посебног домовинског пијетета", није познато чија правила и обиљежја ће бити поштована, након порука и пријетњи које је у јавности изнио градоначелник и лидер опозиционог Домовинског покрета Иван Пенава.

Након што је из власти саопштено да је плакат за обиљежавање дана сјећања, који је представио Пенава, иначе бивши ХДЗ-овац, неприхватљив државно вијеће за пијетет израдило је нови.

Чија правила ће правладати као важећа на дан обиљежавања дана сјећања остаје да се види, а медији не искључују могућност понављање 18. новембра 2013., када је Колона сјећања у Вуковару била подијељена у два дијела и у сјенци спора власти и противника увођења ћирилице у том граду.

Тадашњи хрватски државни врх одустао је од учешћа у колони сјећања, након што су ветерани у два наврата успјели да их блокирају на путу до Меморијалног гробља.

ХДЗ је тада био у опозицији, а у државном врху Хрватске предсједник и премијер, Иво Јосиповић и Зоран Милановић.

Другу колону су чини ХДЗ-овци међу којима су били и генерали Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак, које је хашки трибунал годину дана раније ослободио одговорности за ратне злочине почињене током и послије злочиначке акције "Олуја", 1995.

Пенава је, наиме, крајем прошлог мјесеца представио плакат на којем се налазе фотографије из домовинског рата и погинулих бранитеља, на којем поједини симболи подсјећају на усташке. У натпису "Мој избор и У добру и у злу" наглашено је слово налик оном усташком, а Вуковар је исписан вертикално тако да се уз слово "О" чита ХОС.

Пенава је тада рекао да ће колону сјећања од вуковарске болнице до меморијалног центра предводити припадници ХОС-а и да они који имају нешто против тога и ХОС-а не долазе 18. новембра у Вуковар.

Иначе, грб ХОС-а је препознатљив по томе што је на њему шаховница са првим бијелим пољем и усташки поздрав "за дом спремни".

Државно вијеће за пијетет је саопштило да је плакат који је представио Пенава неприхватљив и непримјерен, те да није усаглашен са њима, као и да је у јавности подстакао бројне негативне расправе и реакције, подјеле и узнемиреност у великом дијелу "бранитељско-страдалничке популације". Вијеће је оцијенило да такав плакат не шаље поруку пијетета ни одавања једнаке почасти жртвама, уз напомену да никада раније на плакатима нису биле истицане поједине јединице или особе.

Уважавајући допринос Хрватских одбрамбених снага  (ХОС) у одбрани Вуковара, вијеће је скренуло пажњу на чињеницу да су свих протеклих година Колону сјећања предводили бранитељи Вуковара, међу којима и припадници ХОС-а, заједно с члановима породица погинулих, умрлих и несталих хрватских бранитеља и да је стога става да је истицање једне формације неправедно у односу на допринос свих који су учествовали у, како се наводи, херојској одбрани Вуковара, саопштено је тада из вијећа.

Пенава је међутим поручио да су се за ХОС ове године одлучили зато што су чврсто иза сваког појединца и јединице који су бранили Вуковар и Хрватску, а "видимо какви су притисци и трендови  на снази у Хрватској па смо се томе одлучили одупријети", рекао је Пенава.

Поручио је да Вуковар "неће бити мјесто гдје ће се омаловажавати вриједности домовинског рата, као ни улога било које хрватске формације која је бранила Вуковар".

-Знам да има људи који се не слажу с ХОС-ом, па и домовинским ратом и његовим вриједностима, као и да има људи који покушавају манипулисати ХОС-ом па ће можда некоме сметати ово или оно "У", али ја таквима, као и онима који ће можда доћи у униформама ХОС-а "мјерит кукуруз", поручујем да не долазе - поручио је тада Пенава, подсјећа хрватски портал Индекс.

Пенава је тада поручио и да у Вуковар не треба да долазе ни, како је навео, "сви чланови политичких странака којима се не свиђа и који не поштују домовински рат и ХОС", као и они којима се можда не свиђа "за дом спремни" на ХОС-овом грбу.

Рекао је како исту поруку има и за амбасадоре који би Хрватској да одређују које вриједности треба да поштује, као и за судије, државне тужиоце, полицајце и новинаре који имају нешто против ХОС-а или било које друге јединице из домовинског рата.

-Ја вас молим, немојте долазити у Вуковар - поручио је тада Пенава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана