Унеско упозорио: Плитвице би могле бити скинуте са пописа

Танјуг
Унеско упозорио: Плитвице би могле бити скинуте са пописа

Загреб - Унеско је званично упозорио Хрватску да би Плитвичка језера могла бити скинута с пописа заштићене свjетске баштине због прекомjерног броја туриста који их сваке године посjећују и прекомерне градње апартмана.

Кроз Национални парк Плитвице дневно пролази преко осам хиљада туриста, а на врхунцу сезоне тај ће се број удвостручити.


Због бољег селфија и великих гужви, протеклих година пет туриста пало је у провалију, а прошле године једна Словакиња је и погинула.

Скретање са стаза, храњење риба, потапање ногу у језеро само су неке од ствари које туристи воле да пробају, што питкој језерској води и заштићеној језерској средини то свакако не годи, а само девет чувара једва стиже да надзире многобројне посjетиоце.

Подручје НП Плитвице протеже се на 300 квадратних километара, и сав тај простор је под заштитом UNESCO-а као свjетска природна баштина, а, наравно, многи локалци у томе су препознали прилику за зарадом.

Апартмани ничу као печурке послије кише, и начелно то не би било ништа лоше, каже директор Плитвица Анђелко Новосел, кад би постојао одрживи просторни план.

Али, тај план је, према његовим ријечима, донесен мимо бројних примједби које управа Парка упућује локалним властима, јер интерес инвеститора је велик, па кога још брига за заштиту природе.

"Плитвице су суочене са низом, заправо, два кључна проблема, то је прекомјерно посјећивање и прекомерна градња, на шта нас је сад упозорио и UNESCO на својим званичним страницама", изјавио је Новосел за РТЛ, а пенео портал index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана