Умро чекајући помоћ испред празног дома здравља!

Јутарњи лист
Умро чекајући помоћ испред празног дома здравља!

Дрниш - Јосип Дуран, 61-годишњи мјештанин села Градац из Петрова Поља, преминуо је јутрос у 6.35 часова испред затворених врата Дежурне службе Дома Здравља у Дрнишу у тренуцима док је дежурни тим који је био у ноћном дежурству био на интервенцији у Оклају, преноси “Јутарњи лист”.

Несрећног пацијента на клупи испред затворених врата угледао је Иван Михаљевић Иванда, градски вијећник ХДЗ-а Дрниш у тренутку када је са супругом испред ДНЗ-а аутомобилом довео болесну мајку на преглед.

- Стао сам испред Дежурне службе и на клупи сам видио човјека како сједи сам, док је супруга помагала мајци да изађе из возила, те сам у једном тренутку видио како се човјек завидне тјелесне конструкције руши на под при чему је клупа пала по њему - казивао нам је Михаљевић.

Изашао сам из аута и почео га дизати да поновно сједне, додао је.

- Покушао сам да успоставим комуникацију са њим, помогао сам му да сједне, али се он наслонио мени на руке и почео падати. Лагано сам га спустио на под и започео реанимацију срца и дисајних путева. Већ је био плав у лицу кроз само минуту - двије и само је кркљао, те издахнуо када му је језик почео упадати на што сам га положио на бок у тзв. кома-положај. Нажалост, схватио сам да је преминуо - испричао је Михаљевић.

Прије него што му је почео помагати, супрузи је рекао да с мобилног телефона зове 194 будући су врата Дежурне службе била затворена, што је и учинила, те је одмах други позив упутила дежурној служби која је у том тренутку била на интервенцији у 18 километара удаљеном Оклају.

Држећи да се можда ипак неко од доктора или особља налази у просторијама ДНЗ-а, Михаљевић је ушао на друга врата, али је наишао на празне ординације јер им радно вријеме почиње у седам часова.

- Казао сам супрузи да остане уз преминулог, а потом сам сјео у аутомобил и се запутио у Полицијску станицу да лично пријавим случај, те сам се вратио заједно с њима – рекао је он.

Дежурни љекарски тим у међувремену је за нешто више од десет минута дошао под ротацијом из Оклаја.

Унијели су пацијента у ординацију, али нажалост све је већ било готово.

Преминули пацијент брат је некада дрнишког гвардијана фра Мате Дурана који сада на истој функцији службује у Книну, те будући је Жупна канцеларија у близини ДНЗ-а на мјесто догађаја брзо су изашли свештеници који су му потом саопштили жалосну вијест.

Убрзо је мјесто догађаја “окупирала” полиција и погребна служба. Иначе, особље Дежурне службе ДНЗ-а Дрниш је дужи временски период упозоравало одговорне како је само питање дана када ће се догодити овакав трагичан случај што отвара питање (не)организације службе унутар свакодневне загушености интервенцијама на широком простору некадашње Општине Дрниш која покрива више од 800 четворних километара и скоро сва насеља, при чему, ради илустрације споменимо, преко ноћи у истој ординацији дежурају један љекар, сестра и возач, при чему је јасно како Дежурни тим, иако обавља све задатке класичне Хитне помоћи.

При том ваља истаћи, како је неријетко до сада у таквим тренуцима пребукираности на испомоћи била полиција или би пацијенти хитно преусмјеравани у Книн или Шибеник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана