Умрла Стана Церовић, посљедња црногорска вирџина VIDEO

Танјуг
Умрла Стана Церовић, посљедња црногорска вирџина VIDEO

Стана Церовић, позната као посљедња црногорска вирџина, преминула је касно синоћ у 85. години, пренијели су црногорски медији.

Стана је преминула у Дому за старе у Рисну, гдје је боравила од маја. Она ће бити сахрањена сутра у селу Тушиње код Шавника.


Како је пренијела РТЦГ, Стана Церовић рођена је тридесетих година прошлог вијека, а Имала је четири сестре и два брата који су млади умрли. Као дијете обећала је оцу Миливоју да ће сачувати презиме и да се никада неће удати.

Дуго је била глава породице око које су се окупљали. Обећање дато оцу никада није прекршила.

Вирџине су жене, које због обичаја или због тога што у породици није било мушке дјеце, завјетују се да се никада неће удавати, рађати, носе мушку одјећу, понашају се као мушкарци и раде мушке послове.

Осим код Црногораца, појава вирџина забиљежена је и код Албанаца на Космету, у сјеверној Албанији, код Малисора и на подручју Книнске Крајине, гдје је било срамота немати мушкога порода, баш као и у Гусињу.

Црногорске вирџине, за разлику од оних из Албаније и с Космета, које су се на "целибат" опредјељивале често због раскида вјеридбе, па су због могућности крвне освете биле присиљене да до краја животног вијека не склапају брак, на овакав начин живота опредијељивале су се искључиво због тога што је породица била без мушке дјеце.

Преузимањем идентитета мушкарца, осим повластица које им је црногорско друштво традиционално давало, оне су знатно више, како је остало у сјећањима људи, "користиле" право да својим радом помогну породици да се прехрани и да, сходно неписаним начелима родовско-племенске организације друштва, доприносе њеном опстанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана