Умјесто “Црногорског” “Мој језик”

Агенције
Умјесто “Црногорског” “Мој језик”

Подгорица - Завод за уџбенике и наставна средства Црне Горе кориговао је насловницу уџбеника црногорског језика за шести разред основне школе тако што је проширио поднаслов књиге “Ријеч по ријеч”, па више не пише да је то само уџбеник црногорског језика, већ црногорског - српског, босанског и хрватског.

На сличан начин су, кажу, промијенили и насловницу уџбеника црногорског језика за трећи разред гимназије, који је преименован и сада се зове “Мој језик”, а не “Црногорски језик”, какав је до сада био, преноси РТЦГ.

“Побједа” сазнаје да су аутори уџбеника за средњу школу чији је назив промијењен, Аднан Чиргић и Јелена Шушањ, током викенда доставили Заводу за уџбенике протестно писмо у којем су навели да за њих није прихватљива ова врста корекције и затражили да се одустане од таквог концепта.

Чиргић је “Побједи” потврдио да је послао писмо у којем их обавјештава да не пристаје на измјене уџбеника без увида у њих. Према “Побјединим” сазнањима, захтјеви професора нису услишени, јер је ова измијењена верзија коначна и биће одштампана, без обзира на то што немају сагласност аутора.

Одговорни уредник Завода за уџбенике Лазо Лековић рекао је да у овој причи “наравно, црногорски језик није, нити може бити, уклоњен из уџбеника”, већ је само назив књиге, што је законска обавеза, усклађен са називом предмета.

Декан Факултета за црногорски језик Аднан Чиргић, међутим, у овој причи проблематизује што се нико није консултовао с њим у вези са измјенама и поручује да треба да се упозна са коначном верзијом насловнице и ако је дошло до неких измјена, “онда су оне фалсификат ЗУНС-а као издавача”.

Лековић, с друге стране, објашњава да је садржај ових уџбеника потпуно исти и да су корице промијењене јер “имају обавезу да им називи књига не буду у колизији са називима програма”. То је, додаје он, не само ствар обавезе, већ и здраве логике.

- Сада се предмет зове другачије и то је све, а то нема никакве везе са ауторством уџбеника у које нико није залазио - рекао је Лековић.

Додао је да је ово питање потпуно техничке, а не политичке природе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана