Уложена жалба на изручење капетана Драгана Хрватској

Агенције
Уложена жалба на изручење капетана Драгана Хрватској

Канбера - Aдвокати Драгана Васиљковића познатијег као капетан Драган и службено су уложили жалбу против његове екстрадиције у Хрватску, наводећи да је Канбери требало сувише дуго да донесе одлуку и да Аустралија нема гаранција да ће он, ако буде изручен, бити на безбиједном, преносе агенције.

Федерални суд одлучиваће о жалби 8. фебруара.

У саопштењу издатом тим поводом, специјални савјетник канцеларије Шајн лојерс, Џорџ Њухаус и бивши (пензионисани) потпуковник морнарице САД Ден Мори, који сада ради са овом канцеларијом, забринути су због пропуста учињених за вријеме процеса за екстрадицију, као и због питања заштите аустралијских држављана упућиваних на суђења у иностранство.

- Када сам чуо о случају да је аустралијски држављанин затворен у Аустралији дуже од седам година, само због тога што га у другој земљи траже због испитивања, а да није ни оптужен, заинтересовао сам се да више о томе сазнам. Питао сам се: зашто нико из Хрватске својевремено није дошао овамо да га испита – рекао је Мори.

Он каже да је то важан случај, зато што процес ове екстрадиције може да има посљедице по било ког Аустралијанца који путује у иностранство.

Према његовим ријечима, далеко је лакше изручити некога у земљу као што је Хрватска, него што би било послати га у САД - и на тај диспаритет треба обратити пажњу.

- Какве су гаранције за њега да ће имати поштено суђење ако буде послат у Хрватску? Да ли ће њему, ако буде осуђен, бити признато седам година које је одслужио овдје и каква заштита постоји на томе да један аустралијски држављанин не буде убијен у хрватском затвору? Наши напори усмјерени су на то да заштита других Аустралијанаца буде обезбјеђена поштеним и чврстим системом – рекао је Мори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана