Улице носе назив по усташком вођи

Агенције
Улице носе назив по усташком вођи

Загреб - Јеврејска невладина организација "Маргелов институт" из Загреба подржава укидање усташких назива улица у хрватским градовима и поручује да усташе у Хрватској коначно треба смјестити на историјски отпад, гдје им је и мјесто, пренијеле су агенције.

- Превише је српска и јеврејска заједница крвљу платила усташко дивљање од 1941. до 1945. године да би данас неко славио злочинца Милу Будака као хрватског "књижевника" или обиљежавао "успомену" на успостављање злочиначке НДХ у форми назива улице 10. априла - рекао је директор "Маргеловог института" Ален Будај.

Он је додао да се овај институт згрожава због оправдања оних који су за останак назива улица по Будаку и 10. априлу и сматра то увредом за јеврејску, српску и ромску заједницу и све жртве фашистичко-усташког терора.

- Такође, осуђујемо све оне одговорне људе који су сједили у градским и општинским управама и двије деценије подржавали такве срамотне називе - рекао је Будај.

Он је поздравио најаву Министарства управе Хрватске да ће преименовати све улице које носе име усташког злочинца Миле Будака, те назив улице 10. априла, каквих има у Славонском Броду, Винковцима, Вировитици, Пагу, Плетерници, Комижи, Ловинцу, Јасеници, Клакару и Пакоштанама.

Министар управе Хрватске Арсен Баук наложио је почетком седмице да буду промијењена имена свих улица које носе име ратног злочинца и високог усташког функционера Миле Будака, као и оне у чијем имену је датум оснивања НДХ, објавили су хрватски медији.

Од управа тих локалних самоуправа и општине Чачинци, на чијем подручју је улица посвећена дану оснивања НДХ, Министарство управе затражило је одлуке о именовању спорних улица, како би било утврђено да ли су у складу с Уставом и законима.

При том се у Министарству позивају и на Владу Иве Санадера, која је 26. августа 2004. године донијела одлуку о уклањању спомен-обиљежја Јури Францетићу у Слуњу и Мили Будаку у Светом Року.

Шекс

Бивши предсједник Сабора Владимир Шекс раније је говорио да је Хрватска утемељена на традицијама антифашизма и да се стога не може толерисати било какво обиљежје припадницима покрета и странака које су у Другом свјетском рату били на страни Независне државе Хрватске и фашизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана