Улицама Дубровника пливају аутомобили, aпел грађанима да не излазе из кућа

Tанјуг
Foto: 24сата.хр

ДУБРОВНИК – Јака киша која од синоћ пада у дијеловима Хрватске готово је потопила и Дубровник, улицама пливају аутомобили на паркингу испред трговачког центра, а вода се излива и из шахтова, пише локални портал Дубровачки дневник.

Велике количине кише пале су за кратко вријеме, а поподне се очекује додатно погоршање времена и екстремна количина падавина.

„Количина падавина биће већа од 60 мм по квадратном метру. Будите спремни да заштитите себе и своју имовину. Могуће је плављење имовине и саобраћајне мреже. Такође је могућ прекид снабдијевања електричном енергијом, прекид комуникационе мреже као и снабдијевање водом. Опасни су услови за вожњу због смањене видљивости те проклизавања на мокрим коловозима“, упозорили су из Државног хидрометеоролошког завода Хрватске.

Грађани на овом подручју су позвани да буду спремни и на јаче грмљавинско невријеме које би могло, како кажу, да проузрокује већу штету.

Из ДХМЗ су позвали грађане да се заштите од муња.

 

„Могућа су оштећења на имовини и на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари вјетра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном и у саобраћају“, навели су из ДХМЗ-а.

Поплава је била на Батали, а вода се слива низ степенице. Група мушкараца трудила се свим снагама да спасе ресторан и продавницу сладоледа у Дубровнику од бујице воде која се спуштала с Пила према Граду.

О невремену се огласио и градоначелник.

„Драги суграђани, тренутна екстремна количина падавина поплавила је готово све улице у граду. Све хитне службе су на терену. Нажалост, ово није све. Према најавама у периоду од 15 до 23 сата очекујемо екстремне количине падавина које ће узроковати бројне проблеме, стога молим све наше суграђане да не излазите из ваших породичних кућа ако не морате. Заштитите своју имовину. Наше хитне службе максималним напорима помоћи ће при испумпавању објеката, али уз овакве екстреме није могуће у потпуности ријешити проблем бујичних поплава“, саопштио је градоначелник Дубровника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана