Улазница ХР у ЕУ “кошта” 130 милијарди евра?

Јутарњи лист
Улазница ХР у ЕУ “кошта” 130 милијарди евра?

Загреб - Словенија је спремна да ратификује чланство Хрватске у ЕУ уколико хрватска страна у спору око Љубљанске банке “отпише” 130 милиона евра дуга, пише “Јутарњи лист”.

Како наводи лист, високи дипломатски извори су у неформалном разговору рекли да је из Љубљане упућен “релативно компромисни приједлог”, према коме би Словенија вратила дуг од 278 милиона евра, али и тражила поврат дуга за неотплаћене кредите које су узимала хрватска предузећа од Љубљанске банке.

То значи да би Хрватска на крају умјесто 278 милиона добила око 150 милиона евра, али и “што је далеко најважније, брзу ратификацију чланства у Европској унији”.

Према информацијама из хрватске Владе, понуда се озбиљно разматра.

- Ово не значи да ће сигурно бити прихваћена, међутим, већ то што се најновији предлог разматра, говори колико је озбиљно схваћена понуда из Љубљане - наводи “Јутарњи лист”.

Шефови дипломатија Хрватске и Словеније Весна Пусић и Карл Ерјавец разговарали су у Бриселу ове недјеље и нису постигли коначан договор за проблем Љубљанске банке, а оцијењено је да би на сљедећем састанку, 6. фебруара могло да се “стручно и политички дефинише рјешење”.

Словенија је једина од 27 земаља чланица ЕУ која није почела процес ратификације уговора, што је учинио највећи број чланица ЕУ.

То се условљава хрватским повлачењем опуномоћења банкама које су тужиле Љубљанску банку због старе девизне штедње која је исплаћена словеначким, али не и штедишама из Хрватске и других земаља.

Да се избјегне обештећење штедиша, формирана је Нова љубљанска банка која је преузела капитал, а не и обавезе Љубљанске банке, а став службене Љубљане је да је стара штедња ствар сукцесије између земаља бивше Југославије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана