Укупно 10 кандидата за Милановићевог насљедника

Агенције
Укупно 10 кандидата за Милановићевог насљедника

Загрев - Чланови и чланице СДП-а Хрватске до поноћи у суботу су могли службено најавити кандидатуру за предсједника и чланове централног страначких тијела, а Средишњој се изборној комисији јавило укупно 10 кандидата за предсједника, 98 за чланове Предсједништва те 431 кандидат за члана Главног одбора странке.

Кандидатуру за предсједника СДП-а најавили су Тонино Пицула, Ранко Остојић, Орсат Миљенић, Давор Бернардић, Домагој Хајдуковић, Душко Половина, Гордана Собол, Каролина Леаковић и Весна Шкулић и Кристијан Мохоровић.


Каролина Леаковић, Гордана Собол, Весна Шкулић, Хајдуковић, Мохоровић и Половина истодобно су истакнули кандидатуре и за чланове Предсједништва странке, у које су се, међу осталима, кандидирали и бивши СДП-ови министри Борис Лаловац, Гордан Марас, Предраг Матић, Мирандо Мрсић, Рајко Остојић, Синиша Варга, Бранко Грчић , Миланка Опачић и Михаел Змајловић, као и садашња предсједница Главног одбора Романа Јерковић.

Да би им кандидатуре биле ваљане, кандидати за страначке дужности до 31. октобра морају прикупити потписе подршке чланова странке, у броју који овиси о дужности на коју су се кандидирали. Кандидати за предсједника тако ће морати прикупити најмање 1.000, за Предсједништво 400, а за Главни одбор 50 потписа.

Чланови странке имају право потписати више кандидатура, а кандидати прикупљање потписа могу договорити и по локалним организацијама странке.

Новог предсједника СДП ће бирати 19. новембра, по начелу "један члан – један глас", а не добије ли нико у првом кругу натполовичну већину, седмицу дана касније СДП-овци ће у другом кругу изабратти између двојице најбоље пласираних.

Конвенција ће се одржати 3. децембра и на њој ће делегати бирати чланове осталих тијела нужних за функционирање странке, а за разлику од избора предсједника, којем могу приступити сви чланови СДП-а, право избора делегата имају само они који уредно плаћају чланарину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана