Украјински амбасадор негирао да су у Хрватској инсталирани С-300

Танјуг
Украјински амбасадор негирао да су у Хрватској инсталирани С-300

Београд - Олександар Александровић, амбасадор Украјине у Србији, негирао је да је његова земља постављала ракетне системе С-300 у Хрватској.

Он је рекао да му је "занимљива" изјава коју је у том смислу Танјугу дао руски амбасадор Александар Чепурин.

"Било ми је занимљиво да прочитам о покушајима амбасадора Русије да одбаци оптужбе на рачун Русије у поставкама ракетних система С-300 у Хрватску 1995. године уз кршење ембарга ОУН. При томе, аутор изјаве оптужује Украјину, позивајући се на тако озбиљне изворе као што је 'интернет'; и 'Викиликс', а помиње чак и неког 'руског медвједа'", навео је Александровић у изјави достављеној медијима.

Према његовим ријечима, поставке наоружања различитих категорија за све земље свијета могу се видјети у информацији о трговини оружјем и регистру конвенционаног наоружања објављеном на сајту УН, а на том списку, како наводи, није наведено да је Русија или Украјина достављала током посљедњих 25 година системе С-300 Хрватској.

При томе, наводи се да је Украјина доставила Хрватској пет авиона, а Русија десет хеликоптера, каже Александровић а ту информацију, како додаје, потврђује и Стокхолмски институт за истраживања међународног мира.

Тај Институт наводи пошиљке пет авиона Миг-21бис из Украјине у Хрватску из 2013-2014. године и слање 10 транспортних хеликоптера Ми-8МТ и Ми-171Сх, укључујући и оне за борбене акције 1992-1993. године што је, како истиче украјински амбасадор, кршење ембарга УН.

Он тврди да се информација о овоме појављује у националним извјештајима Русије тек 2007. и 2008. године зато што је читава уплата за њих стигла тек у том периоду.

"Занимљиво је да у званичној изјави Министарства спољних послова Русије о поставкама система С-300 у Хрватску нема оптужби на рачун Украјине. Можда не би било лоше онда да господин Чепурин некако усагласи позицију и ставове из својих изјава са Москвом", каже на крају Александровић.

Руски амбасадор Александар Чепурин је у изјави Тањугу 17. априла рекао да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних система С-300 из Русије "лаж и провокација" с циљем да се нанесе штета Србији и њеном пријатељству с Русијом.

"Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су дијелови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс", рекао је тада Чепурин.

Каже да је свима познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снадбевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Чепурин је упитао зашто та прича, стара више од двадесет година, није никад била истражена и зашто нису изведени пред лице правде наручиоци, посредници и испоручиоци.

"Зашто се криминални трговци наоружањем, ови пси рата, осјећају потпуно безбједно? Приведите коначно ту причу крају. А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру", закључио је Чепурин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана