Украјинска црква жали због сарадње са ЦПЦ

Танјуг
Украјинска црква жали због сарадње са ЦПЦ

Украјинска православна црква жали због тога што је недавно у Кијеву допуштено саслужење, како кажу, “лажном архимандриту” неканонске ЦПЦ Борису Бојовићу.

Како се додаје, Бојовић је скорије прозведен у тзв. епископа те цркве, која је непостојећа за васељенско православље.

У дијелу писма новосоноване украјинске православне цркве, које је Тањугу доставила Митрополија црногорско приморска, између осталог се наводи да је ово писмо прије свега намијењено наивнима у Црној Гори, да знају о каквој се “Цркви” тзв. ЦПЦ ради и каквом њиховом новом “епископу”.

“Са великом тугом пишем ово лично писмо Вашем Високопреосвештенству, јер сам Вас, без икакве своје намјере растужио саслужујући са 'архимандритом' Борисом недавно у Кијеву”, навео је предстојатељ, новосноване “Православне цркве Украјине”, Епифаније у писму митрополиту Амфилохију.

Новооснована украјинска православна црква добила је недавно аутокефалност од Васељенске патријаршије, а у писму од 24. јуна предстојатељ Епифаније истиче да “с пуним разумијевањем”, увјерава митрополита Амфилохија, да то што се десило, како каже, десило се ненамјерно, и због тога јер су у прошлости, па све до добијања аутокефалности општили са непризнатом ЦПЦ.

“То, што се десило 25. маја ове године, догодило се без наше намјере, већ услијед немарности и великог броја саслужујућих свештеника”, написао је Епифаније и додао да разумије да је овај догађај, како каже, растужио Амфилохија.

“Али, желим да Вас увјерим, да ми, који чинимо аутокефалну, сада већ Православну Цркву Украјине, имамо црквено и канонско општење само и искључиво са Светом Великом Црквом Христовом, нашом мајком, то јесте Васељенском Патријаршијом, и само са онима са ким општи и она, и ни са ким више”, пише у писму.

Предстојатељ Епифаније такође моли митрополита да схвати да поменути догађај схвати као један од првих корака те, иначе, младе пмесне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана