Украјинке осумњичене за продају лажних златних полуга

Srna
Украјинке осумњичене за продају лажних златних полуга

ЗАГРЕБ- Службеници Полицијске управе загребачке саопштили су да су завршили криминалистичку истрагу над двије држављанке Украјине које имају 43 и 24 године и једном за сада непознатом женском особом због покушаја продаје лажне златне полуге.


Сумња се да су 43-годишњакиња и за сада непозната женска особа заједно починиле кривично дјело превара у покушају и фалсификовање знакова за вриједност на штету трговачког друштва из Загреба, саопштено је из Полицијске управе загребачке.

Оне су осумњичене да су почетком јануара у поподневним часовима са намјером прибављања противправне имовинске користи дошле у пословницу за откуп злата на подручју Трња, те запосленима покушале продати златну полугу запаковану у прозирни пластични омот која је према свим видљивим обиљежјима била аутентична полузи именованог произвођача.

Након што радница пословнице посредством електромагнетског уређаја није могла утврдити аутентичност полуге, односно чистоће злата, предложила је дјелимично резање полуге, како би се утврдило да ли је ријеч о злату, на шта осумњичене нису пристале правдајући се како ће тако бити умањена вриједност златне полуге и да ће покушати да је продају у другој пословници.

Након сат времена, 24-годишњакиња и за сада непозната женска особа заједно су дошле у пословницу за откуп злата у Светицама, гдје су успјеле склопити уговор о куповини лажне златне полуге, те им је исплаћено 5.480 евра.

"Након што су осумњичене преузеле новац, отишле су из пословнице. Накнадно је оштећени, посредством уређаја за утврђивање аутентичности племенитих ковина, испитао аутентичност купљене полуге, те доказао како купљена полуга није од злата", наводи се у саопштењу полиције.

Осумњичене 43-годишњакиње је сљедећег дана дошла у исту пословницу у Светицама гдје је склопила уговор о продаји још једне лажне златне полуге исте тежине од 100 грама и исплаћено јој је 5.565 евра.

Накнадно је оштећени уређајем за утврђивање аутентичности племенитих ковина, испитао аутентичност купљене полуге и схватио да купљена полуга није од злата.

Полицијски службеници доставили су посебан извјештај надлежном државном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана