Украдена два килограма злата и 280.000 евра из зграде МУП-а у центру Загреба

Агенције
Украдена два килограма злата и 280.000 евра из зграде МУП-а у центру Загреба

Загреб - Из зграде хрватског Министарства унутрашњих послова украден је сеф у којем се налазило 280.000 евра и два килограма злата.

Како је саопштила Полицијска управа загребачка, лопови су сеф украли из канцеларије начелника службе за организовани криминал Жељка Долачког у згради МУП-а у Загребу.

Још није познато да ли су непознати починиоци однијели и нека повјерљива документа. Лопови су на други спрат зграде полиције ушли преко пожарних степеница.

Истрага је у току, а хрватски медији наводе да су на поприште велике пљачке изашли и истражиоци хрватског Државног тужилаштва, које је преузело истрагу овог необичног случаја.

Магистар криминалистике Жељко Цвртила, бивши начелник Управе криминалистичке полиције, није изненађен провалом у сједиште полиције у Загребу. Он упозорава на неадекватно обезбјеђење те зграде како у људству, тако и у техници.

- Радници обезбјеђења ноћу су углавном на улазу у зграду. Питање је прошетају ли ту и тамо око објекта. Осим тога, нема противпровалног аларма нити видео-надзора. Овако нешто било је питање времена, јер врло мало објеката у МУП-у штити се техничком заштитом - рекао је Цвртила.

Цвртила то објашњава чињеницом да се у полицијске објекте ријетко проваљује иако је било случајева крађа из канцеларија и провала, мада изузетно ријетко.

Он напомиње да није неуобичајено да се у сефовима држе велики износи новца и злато.

- То може бити или доказни материјал или материјал за оперативне акције - за откупнине, оперативне трошкове и слично - сматра Цвртила.

Бивши начелник сматра да је пљачка услиједила након дојаве

- То значи да је неко знао. Врло је извјесно да је неко изнутра дао информацију провалнику, а могуће је да је и особа којој је злато одузето, ако је одузето, знала тачно гдје је то. Јер то је већ могло бити негдје, или у централном складишту МУП-а или предато на суд. Тај материјал се, иначе, мора предати тужилаштву, обично у року од 30 дана. Не би неко ишао ризиковати провалу у полицију ако не зна шта ће наћи у сефу - закључио је Цвртила.

Унутрашње обезбјеђење

Како наводи Цвртила, ни унутрашње обезбјеђење МУП-ових објеката није блиставо, а канцеларије често остају откључане.

- Сумњам да би иједна организациона цјелина у МУП-у могла проћи стандардизацију по ИСО 27001 стандарду за информацијску безбједност. Иако, у кабинету министра однедавно постоји Служба за информацијску безбједност. Они ваљда покушавају те ствари увести, али мислим да нема превише слуха за то - наводи Цвртила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана