Укинуто Ројсових 10.009 фантомских инвалиднина

Jutarnji.hr
Укинуто Ројсових 10.009 фантомских инвалиднина

Загреб - На адресе припадника ХВО-а у БиХ упућено је рјешење Министарства бораца које их обавјештава да више немају статус ратног војног инвалида у РХ јер се не налазе у Регистру хрватских бораца.

Иначе, рјешење о начину страдавања за ових 10.009 припадника ХВО-а потписао је још 1998. године као помоћник министра одбране генерал Љубо Ћесић Ројс, чиме су створени услови да буду уведени у пензиони систем Републике Хрватске. Готово 200 припадника ХВО-а тужило је Хрватску због неисплаћивања, по њиховом мишљењу припадајућих инвалиднина. До сада им је правоснажним судским пресудама исплаћено више од 4,5 милиона куна.

Припадници ХВО-а најављују да ће поднијети жалбе на достављена рјешења, тврдећи да они јесу хрватски ратни војни инвалиди.

- Нама није заповиједао Алија Изетбеговић, а ни Атиф Дудаковић, него наш врховни командант Фрањо Туђман и хрватски генерали. Ми, припадници ХВО-а смо хрватски ветерани, само никако да дођемо службено до тог документа, иако имамо готово сва права као и хрватски борци из Хрватске - каже пуковник ХВО-а из 103. дервентске бригаде који је још 2001. тужио Хрватску због неисплаћивања инвалиднине.

Да би провели договор Туђман - Шушак, тадашњи помоћници министра обране Љубо Ћесић Ројс и Маринко Крешић су од страдалих припадника ХВО-а, њих 10.009, лажно формирали фантомску Специјалну јединицу МОРХ-а 1998. године. Пошто су страдали у БиХ као припадници ХВО-а или Специјалне полиције Херцег-Босне, Ројс им је сваком посебно писао потврде о начину страдавања.

У правили су "страдали" на Јужном фронту када је "пала граната" али и на Источном фронту.

Уколико би свих 10.009 бивших припадника ХВО-а тужило Хрватску због неисплаћених инвалиднина, то би по рачуну Министарства бораца хрватски буџет коштало око 60 милијарди куна, што износи око 7,5 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана