“Укинути паралелне институције”

Танјуг
“Укинути паралелне институције”

Приштина -- Шеф њемачке дипломатије Гидо Вестервеле изјавио је у Приштини да “категорички захтјева” да Србија расформира паралелне структуре на сјеверу Косова.

Послије сусрета са косовским премијером Хашимом Тачијем, Вестервеле је рекао да би и Косово и Србија требало да се заложе за спровођење споразума, а да би све паралелне структуре на сјеверу морале да буду уклоњене.

Шеф њемачке дипломатије истакао је да је “Њемачка опредјељена за подршку Косову у свим областима”.

“Након споразума долази његово спровођење и оно треба да буде видљиво за све учеснике. То је тежак задатак, а то значи укидање српских паралелних структура на сјеверу Косова, што је без сумње кључни критеријум споразума од 19. априла. С друге стране, то значи да Косово треба да пружи олакшице за своје грађане на сјеверу, како би им се олакшала интеграција”, рекао је Вестервеле у Приштини.

“Споразум је од посебног значаја за наше државе, за Косово, за Србију, за наше грађане, за мир, стабилност и регионалну сарадњу. Дакле, сви су побједници. Ја сам оптимиста да ћемо сутра постићи споразум о имплементацији”, рекао је након састанка са Вестервелеом косовски премијер Хашим Тачи.

Осим са Тачијем, Вестервеле се у Приштини састао и са шефом косовске дипломатије Енвером Хоџајем. Како јавља наш дописник из Приштине, у саопштењу Министарства спољних послова је наведено да је Вестервеле обећао помоћ Њемачке на даљем признању Косова.

Вестервеле је у Приштину допутовао послије посјете Београду, гдје је најавио да ће дати позитивно мишљење Бундестагу и Влади Њемачке по питању датума за преговоре уколико буде опипљивих резултата у примјени бриселског споразума.

У очекивању сутрашњег бриселског састанка Тачија са српским премијером Ивицом Дачићем, на којем ће бити речи о плану за спровођење споразума, предсједник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун открио је да Њемачка инсистира на распуштању постојећих институција на сјеверу, да би потом биле формиране нове - што је кључно размимоилажење у преговорима о примјени бриселског споразума.

“Њемачка истрајава у ставу да Србија треба да угаси постојеће институције, а да онда Приштина формира неке нове. Наш став је да не смије доћи до дисконтинуитета у функционисању наших институција и да оне само треба да наставе да живе у другачијем формату, а то је Заједница српских општина”, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Гидо Вестервеле, прије посјете Приштини, био је у Београду, гдје је имао неколико састанака. Он је у недјељу допутовао у посјету Србији, а на београдском аеродрому га је дочекао потпредсједник Владе Александар Вучић.

Србија има историјску прилику да “једном за свагда” крене путем заједничке будућности са ЕУ, истакао је шеф њемачке дипломатије у разговору са српским колегом Иваном Мркићем.

Вестервеле се већ око 08.30 састао с предсједником Србије Томиславом Николићем, а након тога усљедио је састанак у Министарству спољних послова са Иваном Мркићем. Око 10 часова отишао је пјешке до зграде Владе Србије, гдје је имао састанак с премијером Ивицом Дачићем, који је завршен нешто иза 11 часова.

Вестервеле је данас у Београду изјавио да, ако буде опипљивих резултата у примјени споразума с Приштином, може дати позитиван знак Бундестагу за одлуку о датуму за преговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана