Укида ли САД визе за хрватске грађане?

Index.hr
Укида ли САД визе за хрватске грађане?

Загреб - Хрватски грађани би ускоро могли у Сједињене Америчке Државе да путују без виза.

Два представника у америчком конгресу, републиканац Џо Хек из Неваде и демократа Мајк Квигли из Иллиноиса, предложили су закон који ће, ако буде изгласан у парламенту, омогућити додавање Хрватске на листу земаља чији грађани у САД могу ући без визе.

Укидање визног режима са САД-ом овим законом, осим за Хрватску, предлаже се и за Аргентину, Бразил, Чиле, Панаму, Уругвај, Израел, Бугарску, Пољску и Румунију.

Конгресници који су предложили проширење листе земаља чији грађани у САД могу ући без виза, тврде да би овај закон омогућио отварање нових радних мјеста у америчкој туристичкој индустрији, с обзиром да би се могао очекивати и раст броја туриста.

Према процјенама америчке туристичке заједнице, овај закон би на годишњем нивоу у САД привукао додатних 600.000 туриста, економија би ојачала за додатних седам милијарди долара годишњих прихода, а отворило би се и око 40 хиљада радних мјеста.

Прије него што предлог закона дође на гласање, Стејт Дипартмент мора да извести амерички конгрес о потенцијалним сигурносним ризицима.

Дио конгресмена страхује да ће укидање визног режима за поједине земље утицати на стање сигурности, односно да би се додавањем већег броја држава на листу земаља које са САД-ом немају визни режим терористима повезаним са Ал Каидом и Исламском државом могао олакшати улазак у земљу.

"Морамо установити колико нам је овај програм потребан из економске перспективе, али и провјерити да не постанемо рањиви са сигурносне перспективе", казала је републиканска представница Кандис Милер на сједници парламентарног одбора задуженог за сигурност америчких граница.

Након састанка Милер је за "Вашингтон тајмс" најавила да ће се с администрацијом Барака Обаме посавјетовати о томе како додати поједине земље на листу држава чијим грађанима за пут у САД нису потребне визе, али да се истовремено наметне обавеза поштовања сигурносних протокола које Американци захтјевају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана