Уједињене нације да се супротставе неоусташтву у Хрватској

Срна
Уједињене нације да се супротставе неоусташтву у Хрватској

Београд - Удружење логораша "Јасеновац" из Београда упутило је специјалном извјестиоцу генералног секретара УН за људска права у Женеви Мишел Башеле писмо у којем позива на супротстављање стално нарастајућој, организованој и јавној демонстрацији неонацизма у Европи, али посебно неоусташтва у Хрватској.

Међу најмање 50 случајева којима удружење аргументује своје тврдње, нашло се овогодишње избацивање "Дневника Ане Франк" из обавезне лектире у хрватским школама, пише "Политика". Удружење подсјећа и на случај из јуна 2013. године, када се на насловној страни часописа "Војна повијест", који хрватско Министарство образовања препоручује за часове историје у основној и средњој школи, нашао Јуре Францетић, командант Црне легије из Другог свјетског рата.

"Ово је, међутим, списак насумично издвојених случајева, а било их је вероватно десет пута толико", рекао је за "Политику" почасни предсједник Удружења Милинко Чекић.

Чекић је истакао да је акценат стављен на случајеве који највише утичу на дјецу и омладину.

"Ми, над чијим породицама је НДХ током Другог светског рата починила злочин геноцида, указујемо посебно на опасност од појаве реафирмације нацизма и фашизма у Хрватској", наводи се у писму Удружења логораша "Јасеновац".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана