Ухапшено 17 особа осумњичених за шпијунажу у Македонији

Aгенције
Ухапшено 17 особа осумњичених за шпијунажу у Македонији

Скопље - Македонска полиција је разоткрила велику шпијунску аферу, у којој је ухапсила 17 особа осумничених за шпијунажу, злочиначко удруживање, уцјене и изнуде, а за троје још трага, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова Македоније.

"Чланови ове групе су одавали строго повјерљиве информације и државне тајне и сарађивали с различитим страним службама, а информације су добијали од македонских институција у којима су неки од њих радили, као и из контаката с македонским политицарима", рекао је портпаролот МУП-а Иво Котевски на конференцији за новинаре.

У великој шпијунској афери осумњичене су укупно 22 особе, међу којима су и две које се већ налазе на издржавању казне затвора за друга кривична дела.

Истакавши да је ово резултат полицијске акције "Шпијун", која је трајала двије године, Котевски је рекао да је овим шпијунским активностима био доведен у питање читав државни и безбједносни систем.

Полиција још врши претресе у домовима осумјичених, гдје су пронађене пуне собе докумената који им нису смјели бити доступни, као ни њихова садржина.

Поред документације, полиција је пронашла и 16 комада оружја, 27 лаптоп и персонална компјутера, 32 мобилна телефона и УСБ и мемориске картице на којима су били државне тајне и стого повјерљиве информације.

Према информацијама из истраге, они не само што су шпијунирали за стране тајне службе, већ су уцењивали и појединце из јавног живота Македоније.

Они су, такође, под контролом имали и неколико медија, као и одређене интернет стране преко којих су пријетили да ће објавити повјерљиве садржаје, што су и чинили.

Међу осумњиченима и ухапшенима су двоје запослених у Агенцији за обавјештајну дјелатност, шест припадника МУП-а, од којих двоје из Управе за контраобавјештајну дјелатност, двоје запослених у Министарству одбране и једна особа из Управе за финансијски криминал.

Међу осумниченима су шеф кабинета предсједника Скупштине Марјан Мадзовски, режисер Борис Дамовски, бивши обавјештајац Аце Диневски, бивши директор Агенције за спречавање прање новца Ване Цветанов, новинар Зоран Бозиновски за којим се трага.

Осумњичен је и бивши функционер странке СДСМ Мицо Насковски, полицијски генерал и бивши командант специјалне полицијске јединице Лавови Горан Стојков. Новинар Бозиновски је користио кодирано име "Луди Милојко", а Ване Цветанов је био "Мачор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана