Ухапшени насилници: Палицама, шакама и ногама тинејџеру нанијели повреде по цијелом тијелу

ГС
Ухапшени насилници: Палицама, шакама и ногама тинејџеру нанијели повреде по цијелом тијелу

ПОДГОРИЦА - Лазар Радуловић (18), Обрен Ковачевић (19) и Алекса Грговић (19) ухапшени су због бруталног пребијања тинејџера Д.Р. док се трага за још једним осумњиченим за насилништво, јављају црногорске Вијести.

Прелом јагодичне кости, расјечена глава у предјелу тјемена, хематом у предјелу лијеве сљепоочнице, посјекотина на глави дуга четири центиметра, хематоми у предјелу лијевог рамена, кичме, обје надлактице, поткољеница, кољена... дио је повреда констатованих тинејџеру Д.Р., ког је у недјељу око 22.30 сати, док је са друштвом играо игрице у клубу, напала група насилника предвођена осамнаестогодишњим Лазаром Радуловићем.

Према сазнањима Вијести, у ту играоницу ушла је група младића, пришли су Д.Р. и питали га да ли на себи има навијачку мајцу “Црвене звезде”. Тај Подгоричанин, на ком је била мајца са ликовима познатих људи који су навијали за Звезду, потврдно је одговорио на питање, након чега су му тражили да је одмах скине.

- Када је одбио, почели су крвнички да га туку, палицама, шакама, ногама - речено је Вијестима.

Исти саговорник казао је да су Д.Р. насилници прво тукли унутар локала, а онда га изгурали напоље, оборили на тротоар и тукли док није изгубио свијест.

- Тада су исцијепали мајцу коју је носио, узели је и побјегли - казао је саговорник Вијести.

Подгоричанину Д. Р. који је транспортован у Ургентни блок Клиничког центра констатоване су тешке повреде.

Насилник приведен па пуштен

Иако је Радуловић недуго након бруталног напада идентификован, приведен и пред полицијом признао шта је урадио, поступајућа тужитељка Нађа Мартиновић инспекторима је дала налог да га пусте. Наводно, то је урадила уз образложење да је потребно прикупити изјаве свједока, прегледати снимке надзорних камера...

Вијести сазнају да снимке ипак нису могли прегледати, јер камере наводно нису биле у функцији.

Након мјера које су предузели припадници подгоричке полиције, јуче нешто послије поднева, идентификована је група која је, како се сумња, са Радуловићем тукла Д.Р. и његовог друга М. П.

Око 15 сати, по налогу тужитељке, у просторијама Одјељења безбједности Подгорица свједоци су препознали нападаче.

Након тога ухапшени су Радуловић, Обрен Ковачевић (19) и Алекса Грговић (19).

- Због насилничког понашања и наношења тешких тјелесних повреда на штету Д. Р. и насилничког понашања на штету М.П. слободе су лишени Л.Р., О. К. и А. Г. По налогу поступајуће тужитељке узете су изјаве од свједока и очевидаца, а у коначном, извршено је и препознавање. Након свих спроведених мјера и радњи, тужитељка је дала налог да се Л.Р., О.К. и А.Г. лише слободе. Они ће у законском року бити приведени на саслушање - рекао је руководилац Основног државног тужилаштва Душко Милановић.

Насилници синови службеника Управе полиције

Из Управе полиције саопштили су да су припадници Одјељења безбједности Подгорица у сарадњи са поступајућим тужиоцем, предузимајући низ мјера и радњи идентификовали Радуловића, Грговића и Ковачевића, који су, како се сумња, физички напали двојицу тинејџера прије двије ноћи у Московској улици у Подгорици.

- Осумњиченима се на терет ставља кривично дјело насилничко понашање у стицају са кривичним дјелом тешка тјелесна повреда и они ће уз кривичну пријаву бити приведени поступајућем тужиоцу на даљу надлежност - саопштили су из Управе полиције.

Вијести сазнају да полиција трага за још једним насилником, који је, као и Радуловић, син дугогодишњег службеника Управе полиције.

Обојица су и у ноћи када је претучен син подгоричког бизнисмена, за шта терете само Радуловића, били заједно.

Тај петнаестогодишњак је претучен 14. фебруара у Подгорици док је сједио са неколико другарица на простору некадашње касарне “Морача”. Радуловић ће кривично одговарати због насиља над три године млађим суграђанином.

Реакције

Неколико невладиних организација тражило је јуче хитну и темељну истрагу и одговарајуће казне за све учеснике догађаја у којима су недавно претучени тинејџери у главном граду.

НВО Удружење Родитељи и Акција за људска права (ХРА) апеловали су да се детаљно сагледа ко је учествовао у насиљу у оба случаја:

- У првом, који се догодио прије нешто мање од мјесец, када је малољетник претрпио тортуру од, како медији објављују, истог починиоца насиља у другом случају, који се догодио јуче. Неопходно је утврдити идентитет свих који су, не само непосредно примјењивали насиље, већ им у томе и помагали и који су их на то подстрекавали - пише у заједничком саопштењу те двије невладине организације.

Они су позвали тужилаштво да испита да ли је неко од другова насилника који су присуствовали догађају извршио кривично дјело непружање помоћи, посебно имајући у виду тешке посљедице насиља извршеног према малољетној жртви.

- Захтијевамо од надлежних да заштите дјецу од насилника и насиља, које је изгледа постало наша свакодневица и што је још опасније, прихватљиво понашање за које одговорност изостаје чак и када се понавља. Подсјећамо да је држава дужна да спроведе дјелотворну истрагу злостављања и када га учине трећа лица која нису државни службеници – истакли су.

Из Удружења Родитељи и ХРА истичу да дјеца не заслужују да живе у страху од насилника ни због чега, а камоли због мајице фудбалског клуба коју носе.

- Имајући у виду информацију из медија да су родитељи двојице осумњичених за насилничко понашање дугогодишњи службеници Управе полиције, тражимо да се испита да ли је надлежни тужилац био под притиском да осумњиченог за тешко насиље не задржи 72 часа, као што је у сличним случајевима уобичајено? Имајући у виду недјелотворне истраге полицијске тортуре и благонаклоност система према насилницима, неопходно је под лупом држати и овај случај, не допустити да се заташка и да се даље угрози безбједност још неког дјетета - навели су из удуружења.

Абазовић позван да хитно реагује

Из НВО Вршњак казали су да је брутално пребијање Д.Р. показатељ да је проблем вршњачког насиља ескалирао. Они су позвали Владу и премијера Дритана Абазовића да хитно организује састанак на ком ће утврдти узроке застрашујућег понашања младих људи.

- Ова и оваква понашања појединаца у домену су кривичне одговорности, а посљедице њиховог понашања опасне су по здравље и живот дјеце и младих. Још опасније је што, у посљедња два случаја, свједочимо тренду понављања истих актера. Посебно забрињавају тривијални разлози због којих појединци испољавају агресију, а они су резултат снажне и дубоке подијељености друштва на свим нивоима - казали су из НВО Вршњак.

Истакли су да све то шаље поруку да ће нас једноумље, незаинтересованост и неадекватне реакције довести до тога да нам млади људи пропадају, а да друштво то мирно посматра.

- Надлежне институције немају адекватну реакцију, јер како је могуће да је и у новом инциденту тужилац пустио особу за коју постоји јасна сумња да је недавно починио исто кривично дјело. Такође, веома забрињава став Управе полиције која се није званично огласила по питању ових веома непријатних дешавања - казали су они

Вијестима је јуче достављен снимак на ком су, како тврде саговорници из истраге, актери бруталног пребијања Д.Р., али док бију неког другог

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана