Ухапшена криминална група из Србије планирала да заузме скупштину и ухапси Ђукановића

Агенције
Ухапшена криминална група из Србије планирала да заузме скупштину и ухапси Ђукановића

Подгорица - Криминална група, чији су чланови ноћас ухапшени, планирала је, како се сумња, да у вријеме проглашења изборних резултата заузме Скупштину Црне Горе и прогласи побједу одређених партија, као и да ухапси црногорског премијера Мила Ђукановића, саопштено је из Специјалног државног тужилаштва Црне Горе.

Припадници црногорске полиције ухапсили су, према налогу Специјалног државног тужилаштва, 20 држављана Србије осумњичених да су починили кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам.


Основано се сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација, с циљем утицаја на црногорску законодавну и извршну власт.

"Сумња се да је план ове организације био да у вријеме проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а потом заузму просторије Скупштине и прогласе изборну побједу одређених политичких партија. Сумња се и да је план криминалне организације било хапшење премијера Црне Горе", наводи се у саопштењу.

Из Специјалног државног тужилаштва Црне Горе истичу се да је организатор групе Б.Д. јуче у раним јутарњим часовима дошао у Црну Гору ради реализације криминалног плана и командовања наоружаним особама, са намјером заузимања Скупштине Црне Горе и других државних институција.

"Осумњичени су, према добијеним упутствима, приватним возилима дошли у Подгорицу, гдје су се распоредили у најмање три групе. Чланови криминалне организације добијали су упутства да расподијеле унапријед припремљено оружје ради даље реализације криминалног плана", навели су из Тужилаштва.

Из Тужилаштва су потврдили да су припадници Специјалног полицијског одјељења и Управе полиције ухапсили организатора и чланове ове криминалне организације у тренутку када су пошли да провјере унапријед припремљено скривено складиште и допремљено оружје и муницију.

Ухапшена су лица чији су иницијали Б.Д. /46/, К.Х. /39/, В.Б. /21/, Н.Ђ. /21/, С.В. /25/, Г.К. /17/, Б.К. /40/, Л.Ђ. /18/, Б.М. /21/, М.Д. /59/, Д.М. /40/, С.Ђ. /52/, А.Ч. /33/, А.А. /42/, Н.Ђ. /34/, С.Ћ. /37/, Д.С. /42/, М.А. /26/, И.М. /36/ и П.А. /39/.

"Утврђено је да су криминалну организацију, осим лица која су лишена слободе, чинила и лица на чијој се идентификацији и лишавању слободе интензивно ради", додаје се у саопштењу.

Даниловић: Иза криминалне групе не стоје политички субјекти из Црне Горе

Министар унутрашњих послова Црне Горе Горан Даниловић рекао је да има само незваничне информације о хапшењу 20 особа из Србије, али да је забринут ако је у земљу дошло 20 људи да на дан избора праве хаос, те нагласио да зна да иза те криминалне групе не стоји ниједан политички субјекат из Црне Горе.
Даниловић каже да очекује да га Управа полиције обавијести званично и да је забринут што га не обавјештавају.

Он је нагласио да су ријетке земље у Европи, гдје се тако нешто може догодити, а да министар не буде обавијештен.

"Обавјештаван сам и о много мањим прекршајима, а о овоме нисам", тврди Даниловић.

Он каже да директор Управе полиције Славко Стојановић чак неће да одговори на његов позив.

"Тражио сам састанак са директором Управе полиције, али сам добио одговор да је на терену. Неко ће морати да одговара за ово и наша полиција ће морати да успостави комуникацију са органима Србије да се ово што прије разријеши. Једино што знам је да ниједан политички субјект у Црне Горе не стоји иза овога", рекао је Даниловић.

Он је рекао и да се баш јуче десило да падне видео-систем који на граници региструје ко улази у земљу.

Даниловић је упитао ко има право да њега заобиђе са овом информацијом.

Он је апеловао да лидери политичких партија не позивају грађане да се окупљају на улицама Подгорице након затварања биралишта.

"Молим и тражим од политичких представника да буду на висини задатка и да сачувамо грађане", рекао је Даниловић.

Из Специјалног државног тужилаштва Црне Горе саопштено је да је криминална група, чији су чланови ноћас ухапшени, планирала, како се сумња, да у вријеме проглашења изборних резултата заузме Скупштину Црне Горе и прогласи побједу одређених партија, као и да ухапси црногорског премијера Мила Ђукановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана