Ухапшена грађевинска бароница

Aгенције
Ухапшена грађевинска бароница

Љубљана - Словеначка полиција ухапсила је близу мјеста Мислиње на сјеверу државе одбјеглог директора грађевинске фирме "Веград" Хилду Товшак, за којом је била издата међународна потјерница и европски налог за притварање након што се у суботу није вратила у притвор.

Полиција је Товшакову ухапсила у ноћи између четвртка и петка, али до сада нису откривени други детаљи, преноси Танјуг.
Словеначки медији наводе да се некадашња "грађевинска бароница" скривала на једном пољопривредном имању.

Поједини медији су пренијели да се Товшакова сама предала полицији у Словенији.

- Послије предаје спроведена је у притворску јединицу затвора у Цељу одакле је пуштена прије седам дана - пренијели су медији.

Хилду Товшак (63), коју у Словенији зову и "бароницом грађевинарства", била је у политици, а њена фирма градила је готово све велике објекте у земљи. Када је почела криза Товшакова 12 мјесеци није радницима исплатила плате и отпремнине, а узела је и синдикални новац како би покушала да спасе фирму. То се није догодило и "Веград" је отишао у стечај, а Товшакова на суд. Товшакова је оставила дугове на све стране, па хипотеку на једну од кућа на износ од 366.000 југословенских динара има из седамдесетих година прошлог вијека Љубљанска банка из Велења.

Товшакова је због својих веза са политиком и афера које су је пратиле постала персонификација неуспјеха словеначке транзиције и приватизације.

Због привредног криминала Товшакова је правоснажно осуђена у два случаја, а по осталим је истрага у току.

Послије нестанка Товшакове, опозиција у Словенији је изражавала сумњу да јој је омогућено бјекство из затвора како не би открила остале актере грађевинске мафије и њихове везе са политичарима.

Братушек

"Нестанак" Хилде Товшак изазвао је посљедњих дана велики скандал и у словеначкој политици, а премијер Аленка Братушек рекла је да се ради о недопустивом случају због којег је додатно нарушено повјерење грађана у правну државу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана