Ухапшена бившa министарка хрватске Габријела Жалац

срна
Foto: скриншот

ЗАГРЕБ - Бивши хрватски министар регионалног развоја и фондова ЕУ Габријела Жалац и још три особе ухапшене су данас због сумње да су починиле кривично дјело превара у вези са поступком јавне набавке информационог система у ресорном министарству.

Осим Жалац, у акцији Канцеларије европског јавног тужилаштва у Хрватској ухапшен је и директор Централне агенције за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ Томислав Петриц.

Хрватски медији преносе да је Жалац приведена на разговор са истражиоцима Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ) због афере "Софтвер".

 Жалац ухапшена због посла са софтверском фирмом "Ампелос" вриједности 13 милиона куна, који је уговорило ресорно министарство 2018. године док је она била министар.

Посао је прво био процијењен на 5,4 милина куна, али је два пута мијењана његова вриједност. Прије добијања посла са ресорни министарством компанија "Ампелос" је имала једног запосленог радника и борила се са блокадама.

Из Канцеларије европског јавног тужиоца саопштено је да су ухапшене четири особе због сумње да су починиле кривична дјела у хрватском Министарству регионалнога развоја и фондова ЕУ, те у Централној агенцији за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ у вези са поступцима јавне набавке информационог система. Из Директора хрватске полиције саопштено је да проводе криминалистичко истраживање против неколико физичких и правних лица због привредног криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана