Ухапшен Звицеров сарадник: Опрао милионе за кавачки клан

GS
Ухапшен Звицеров сарадник: Опрао милионе за кавачки клан

Држављанин Холандије Рамазан Кескин, осумњичен за везе са црногорским "кавачким" кланом и прање новца за ту криминалну групу, ухапшен је у Санкт Петербургу, пренијели су руски медији.

Како преноси сајт "дп.ру", Кескин је осумњичен за стварање међународне криминалне организуације и за њим је била расписана потерница на захтјев Њемачке. Представници суда у Санкт Петербургу рекли су да њемачке власти наводног шефа криминалне групе оптужују за прање новца за разне картеле, међу којима је и црногорски кавачки клан.

Већина злочина почињена у Холандији

- За свој рад, Кескинови саучесници добијали су од 4 до 6,5 посто износа трансфера. Већина злочина почињена је у Холандији. Одатле је новац изношен у готовини или преко Њемачке слат трансфером у Турску, Русију, Колумбију, Парагвај и друге земље - преноси овај портал.

Портал "47news.ru" доноси да је Кескин повезан са "кавчанима", организацијом на чијем је челу Радоје Звицер. Истиче се како је Звицер нападнут у Кијеву 2020. године, а причало се да је на њега покушан атентат у Панами прошле године, пренио је тај портал. Истиче се и да тренутно није познато гдје се налази Звицер.

"Опрано" више од 12 милиона евра

Према подацима агенција за спровођење закона у Немачкој, од 2017. године до 2020. године Кескинови саучесници су опрали више од 12 милиона евра, преноси сајт "дп.ру".

У Њемачкој је расписан европски налог за хапшење. Кескин, који је и турски држављанин, ухапшен је на жељезничкој станици у Санкт Петербургу. Кескинови адвокати тражили су да буде пуштен уз кауцију од милион рубаља. Они су тврдили да радње описане у захтјеву за екстрадицију не потпадају под неко кривично дјело предвиђено Кривичним закоником Руске Федерације. Притвор је одређен до средине новембра, док се не ријеши питање екстрадиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана