Ухапшен Васо Улић, вођа једног од највећих свјетских наркокартела

Агенције
Ухапшен Васо Улић, вођа једног од највећих свјетских наркокартела

Подгорица - У Специјалном тужилаштву у Подгорици јутрос је почело саслушање Подгоричанина Васа Улића (58), који је јуче ухапшен због сумње да је умијешан у међународни шверц дроге, сазнаје ЦдМ.

Улић је означен као вођа нарко-картела који је кријумчарио дрогу у Аустралију, а под будним оком полицијских служби свијета био је више од 20 година.

 Према сазнању Дневних новина, Улић је ухапшен док се шетао у подгоричком тржном центру Делта. Он је неколико година био под надзором Одсјека за борбу против дроге Управе полиције Црне Горе, Савезне полиције Аустралије, Комисије за криминал Аустралије и аустралијске Царине и то у периоду од јула 2007. године до маја 2008. године.

"Само у наведеном периоду прикупљени су докази који указују на сумњу да је Вулић био вођа криминалне организације, те да је у дужем временском периоду организовао кријумчарење великих количина наркотика из других држава на територију Аустралије, гдје се вршила даља прерада и дистрибуција, односно продаја дроге", истичу у УП.

Вулић је, како се сумња, претходних година организовао кријумчарење 60 килограма МДМА из других земаља у Аустралију, гдје су чланови његове криминалне групе вршили прераду МДМА, односно производњу таблета екстазија, које су биле намијењене даљој продаји на илегалном нарко тржишту Аустралије.

Истрага је резултирала хапшењем четири члана ове криминалне организације, који су у Аустралији правоснажно осуђени на издржавање затворске казне и то: Ф.К. на 17 година, Р.Љ. на 25 година, Д.П. на 17 и Д.М. на 14 година затвора", истичу у УП.

Напомињу да је реализација ове сложене полицијске акције још једна потврда међународне полицијске сарадње коју Управа полиције ЦГ остварује у континуитету са свим партнерским службама свијета.

"Посебно имајући у виду да је Вулић дуже од 20 година једна од главних мета полицијске обраде више најзначајнијих полицијских служби широм свијета", напомињу у УП.

Ко је Васо Улић?

Рођен је 1960. године у Подгорици, а 1979. године је отишао у Сиднеј. Аустралијански медији годинама тврде да је шеф једног од највећих свјетских наркокартела. Он је то константно негирао.

Тамошњи медији пишу да се тај картел бави шверцом хероина, кокаина, метамфетамина и канабиса и годишње, само у ту земљу, увезе око шест тона дроге.

Повезиван је и са шверцом оружја и прањем новца, а за центре операција означене су још Шпанија, Холандија, Србија и Црна Гора.

У новембру 2004. године Улић је оптужен за учешће у шверцу 160 килограма екстазија који је стигао у Аустралију из Белгије скривен у контејнеру са намјештајем.

Процијењена вриједност заплијене је била 50 милиона аустралијских долара. Васо Улић је 2005. напустио Аустралију те од тада живи у Подгорици, одакле је наставио, према писању аустралијскиих медија, да води нарко-бизнис.

Подгоричанин је казао да су оптужбе против њега највећа глупост.

"Немојте о томе, молим вас . Па, ко у те лажи може да повјерује? Сазнаћу у чијој кухињи је све то режирано. Данас је најтеже мени, мојој породици, старој мајци која мора све ово да трпи. Звала ме родбина из Аустралије и сви су у шоку", рекао је тада Улић.

Свједок атентата на Вука Драшковића?

Име Васе Улића и његовог брата Николе спомиње се и у истрази око покушаја атентата на Вука Драшковића у Будви 1999. године.

Они су били означени у медијим као кључни свједоци али се никада нису одазвали позивима суда ни у Црној Гори ни у Србији.

Улићи су у то вријеме боравили у Италији и нису били доступни правосудним органима, тако да је њихова улога у покушају атентата на лидера СПО-а остала нерасвијетљена. (цдм.ме)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана