Ухапшен унук усташког злочинца Иве Ројнице

Срна
Ухапшен унук усташког злочинца Иве Ројнице

БУЕНОС АЈРЕС - Аргентинска полиција је великој акцији у Буенос Ајресу ухапсила Иву Естебана Ројницу /43/, познатог под надимком "Ел Кроата", шефа тржишта црних валута и унука усташког злочинца Иве Ројнице, који је након Другог свјетског рата побјегао у Јужну Америку.

Како наводе аргентински медији, "Ел Кроата" је осумњичен да је главни трговац такозваним плавим доларом, што је цијена коју постиже амерички долар на незваничном тржишту у Аргентини.

"Буенос Ајрес тајмс" пише да је велика полицијска операција разбијања нелегалних мјењачница почела прошле седмице, а да је највећи успјех хапшење чланова "Нимбус групе", чији је шеф "Ел Кроата".

Полиција је у просторијама "Нимбуса", у власништву Ројнице, пронашла рачунаре и биљешке у којима се наводе девизне трансакције, уређаје за бројање новца, те апарате за уништавање папира са већ уништеним документима.

Аргентински медији пишу да се међу именима клијената који су користили услуге "Нимбуса" помиње и "познати фудбалер" који није именован.

Дјед "Ел Кроате" био је дио усташке владе која је преузела власт у Хрватској 1941. након њемачке инвазије.

Ројница је након пораза нациста 1945. године побјегао у Јужну Америку. Добио је аргентинска документа и важио за успјешног предузетника у текстилној индустрији, а бавио се и писањем о животу хрватске емиграције у Аргентини.

Израелски Центар "Симон Визентал", организација која тражи бјегунце који су починили злочине у Другом свјетском рату, 1994. године објавио је свједочења и доказе о усташкој прошлости Иве Ројнице.

Свједоци су рекли да је он систематски прогонио Србе и Јевреје и да постоје наредбе са његовим потписом о одузимању имовине и ограничењу грађанских права Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана