Ухапшен ратни управник злогласног сплитског логора Лора Томислав Дуић

Срна
Ухапшен ратни управник злогласног сплитског логора Лора Томислав Дуић

Сплит - Томислав Дуић /47/, ратни управник злогласног сплитског логора "Лора" који је правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина у случају "Лора 1", ухапшен је данас у Сплиту, јавили су медији.

Портпарол Жупанијског суда у Сплиту Дамир Ромац потврдио је да је Дуић ухапшен рано јутрос у Сплиту на основу потјернице и да је спроведен ради издржавања казне у затвор на Билицама.

Дуић, који је провео 15 година у бјекству, ухапшен је испред његовог стана у Јеретовој улици у Сплиту, па испада да је осуђеник за ратне злочине био испред носа и надохват руке сплитској полицији.

Дуић је оптужен и у процесу "Лора 2" који је у септембру прошле године почео на Жупанијском суду у Сплиту. Оптужница га са још четворицом оптужених терети за злостављање заробљеника, од којих су Бојан Весовић, Душан Јелић и Владе Савић убијени.

Њихова тијела су након рата ексхумирана на подручју Ливна. Међу доказима су и записници са испитивања 30-ак свједока у Србији, Црној Гори и БиХ.

Након хапшења Емилија Бунгура крајем августа прошле године, који је оптужен за ратни злочин у "Лори" 1992. године, Дуић је био једини из случаја "Лора" који је био недоступан хрватском правосуђу.

У случају "Лора 2" оптужени су Дуић, Тончи Вркић, Анте Гудић и Анђелко Ботић.
Сви су већ правоснажно осуђени у претходном случају гдје им се судило за ратни злочин над цивилима у "Лори".

Дуић је осуђен на осам година затвора, Вркић је добио седам година, а Бунгур, Ботић и Гудић по шест година затвора.

У поступку "Лора 2" они се терете за ратни злочин над војним заробљеницима.

Оптужница је подигнута 2009. године, а годину дана касније је затражено суђење у одсуству за Дуића и Бунгура, који су били у бјекству.

Врховни суд је 2012. године одобрио главну расправу у њиховом одсуству, те је припремно рочиште први пут заказано крајем 2014. године, али је два пута одгађано.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", кроз злогласни сплитски логор "Лора" прошло је више од 1.500 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана